Свят

Финландия и Швеция подписват протоколи за влизане в НАТО

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

НАТО ще подпише днес с Финландия и Швеция протоколи за присъединяването на двете държави към военния пакт - още един ход, с който страните се доближават до пълноправното членство.


Подписването на протоколите беше договорено на срещата на върха на Алианса в края на миналия месец в Мадрид. Лидерите официално поканиха Финландия и Швеция да станат част от военния пакт, след като Турция оттегли ветото за членството на двете държави. Според Джим Таунсенд, който присъства на срещата на върха, страните от Алианса са показали, че са обединени.

 

Според мен имаше много, много повече единство, отколкото си мислех. Нямаше слухове, че някоя държава се отцепва или създава проблеми. Просто има голямо съгласие. Стратегическата концепция беше договорена. Имаше окончателно изявление. Турците, шведите и финландците постигнаха съгласие. Изглежда, че има единство и основната тема не е Китай, а Украйна.

Джим Таунсенд, бивш зам.-помощник-министър на отбраната на САЩ

На срещата днес се очаква Швеция и Финландия да бъдат представени от външните си министри. Държавите подадоха молби за членство в НАТО в средата на месец май, с което сложиха край на неутралитета си за участие във военни съюзи.

След подписването на протоколите се предвижда ратификация от 30-те страни членки на НАТО.