Свят

След Вашингтон и Париж тихо заподозря Кремъл за смъртта на Пригожин

От Euronews България Euronews България
Crash Prigozhin AP Руски военнослужещи проверяват отломките на разбилия се частен самолет в Тверска област. Той се разби в сряда вечерта, а руските власти официално потвърдиха, че на борда е бил основателят на наемническата групировка Евгений Пригожин.

Съществуват основателни съмнения, свързани с обстоятелствата около авиокатастрофата, при която загина лидерът на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин, заяви говорителят на френското правителство Оливие Веран, цитиран от Франс прес.

БТА обобщава някои от реакциите на световните лидери и медии. 

В същия тон бе и коментарът на американския президент Джо Байдън от снощи, според когото "малко неща се случват в Русия, без Путин да има нещо общо с тях".

"Все още не знаем условията, при които е станала катастрофата. Можем да имаме основателни съмнения", добави говорителят на френското правителство, без да споменава изрично за възможно участие на Кремъл в инцидента. Веран обаче нарече Пригожин "преди всичко човека на Путин за мръсна работа" и подчерта, че "това, което е извършил, е неразривно свързано с политиката на Путин, който му е възложил отговорността да извърши престъпления начело на групата "Вагнер".

"Пригожин е оставил след себе си масови гробове. Той остави след себе си бъркотия в голяма част от света - Африка, Украйна и самата Русия", гласи оценката на Веран.

През юни Евгений Пригожин започна бунт срещу руския генерален щаб и министъра на отбраната Сергей Шойгу. Путин го определи като "предател", без да споменава името му, припомня АФП.

Затова масово сред наблюдателите и медиите авиокатастрофата бе възприета като отмъщение на Кремъл.

САЩ и Западът отдавна очакваха подобна стъпка от страна на руския президент въпреки обещанието му да свали обвиненията при сключването на споразумението, с което се сложи край на бунта на 23 и 24 юни.

В централата на "Вагнер" в Санкт Петербург светлините бяха включени по такъв начин, че да образуват голям кръст, разказва AP. Поддръжници на Пригожин донесоха цветя пред сградата на импровизиран мемориал.

В социалните мрежи бойци на "Вагнер" заявиха, че са "готови да стартират", отбелязва агенция УНИАН. В едно от публикуваните видеа група наемници стои до пътя и призовава да ги "очакват".
В друг запис един от наемниците директно обвинява за смъртта на Пригожин "малката кремълска мърша", отбелязва УНИАН.