Спорт

"Левски" и "Лудогорец" излизат за нови европейски подвизи срещу тежки съперници

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Levskiludogorets Снимка: БГНЕС

Лудогорец и Левски ще изиграят първите си срещи от плейофите в европейските клубни турнири днес. Шампионите на България срещат гранда Аякс в Разград от 21:00 ч., в преследване на място в групите на Лига Европа, докато "сините" приемат Айнтрахт Франкфурт от 20:00 часа на националния стадион "Васил Левски" в София в опит да станат част от групите на третия по сила европейски клубен турнир - Лигата на Конференциите.

Двубоят за Левски ще бъде един от най-важните в последните години. Трибуните на националния стадион ще бъдат пълни до краен предел, с изключение на блокове №9 и №11 в сектор А, които ще бъдат затворени поради съображения за сигурност и препоръка от страна на УЕФА. Феновете на Левски купиха над 35 хиляди билета за мача, докато привържениците на Айнтрахт също купиха всичките им отпуснати 3000 пропуска. Очаква се обаче в София да пристигнат доста повече фенове от Франкфурт (около 5000), които са известни като едни от най-буйните в Германия.

Всичко това води до предпоставки за напрежение, поради което СДВР предприема засилени мерки за сигурност през целия ден. Левски има шанс да участва в груповата фаза на европейските клубни турнири за първи път от 2010 година насам, когато игра в групите на Лига Европа.

С евентуален успех над Айнтрахт "сините" ще си осигурят и огромен финансов бонус в рамките на почти 3 милиона евро. До този момент те заработиха 750 хиляди евро с отстраняването на македонския Шкупи и израелския  Апоел Беер Шева.

Задачата пред тима на Николай Костов обаче е много трудна. Айнтрахт е един от най-солидните тимове в Бундеслигата в последните години. През миналия сезон те достигнаха финал за Купата на Германия, която спечелиха през 2018 година, а през сезон 2021/22 отборът триумфира в Лига Европа. В историята си Айнтрахт има една титла на Германия, както и един финал в Купата на европейските шампиони, а освен това тимът заема 22-ро място по клубен коефициент в ранглистата на УЕФА.

"Сините" ще бъдат без национала Марин Петков, както и трайно контузеният нападател Билал Бари. За сметка на това в плановете на българския треньор ще се завърне френският бек Жереми Петрис. Същевременно германският тим пристига в България без капитана си Себастиан Роде. Аут за битката в София са още японският ветеран Макото Хасебе и халфът Уго Ларсон, които са повалени от вирусно заболяване.

В исторически план Левски вече е елиминирал германски отбори - Щутгарт (два пъти) и Дуисбург. През 2006 г. Шалке 04 спира похода на "сините" в надпреварата за Купата на УЕФА, а на следващия сезон Вердер (Бремен) сразява тима от "Герена" в групите на Шампионската лига. През 1993 г. "зелените" от Бремен отстраняват Наско Сираков и компания на прага на груповата фаза в най-престижния европейски клубен турнир. През 1972 г. Левски отпада от Купата на УЕФА след среща с представителя на тогавашната Източна Германия Динамо (Берлин).

Българският шампион Лудогорец посреща четирикратния шампион на Европа на "Хювефарма Арена" в Разград. Стадионът ще бъде запълнен на максимум, след като още преди 3 дни Лудогорец се похвали, че билетите са свършили. Така “орлите” ще могат да разчитат на подкрепа от трибуните в преследването си на позитивен резултат. Тимът на Ивайло Петев се справи с шампиона на Косово Балкани в първия кръг от квалификациите за Шампионската лига, но след това преживя разочарование във втори кръг, когато загуби от Олимпия Любляна след драматичен реванш. Загубата от словенския тим изпрати разградчани в третия кръг на квалификациите в Лига Европа, където Лудогорец загуби първия си мач срещу Астана в Казахстан, но показа класата си в реванша и спечели с убедителното 5:1.

Така разградчани получиха шанс да играят с Аякс и същевременно си осигуриха участие най-малко в групите на Лигата на конференциите, където ще попадне отборът при загуба от нидерландците. Нидерландският колос влиза директно от тази фаза на турнира и досега през сезона е нямал сблъсъци на европейската сцена. За отбора обаче важи същото като за Лудогорец и при евентуално изпадане, ще играе в групите на третия по сила турнир в Европа.

Добрата новина за Ивайло Петев е, че ще може да разчита на всичките си играчи в днешния сблъсък. Първоначално се смяташе, че Клод Гонсалвеш ще бъде аут, тъй като натрупа 3 жълти картона в предварителните кръгове досега. УЕФА обаче направи промени в правилата от този сезон и така напрактика спаси халфа от наказание. Аякс пък пристига в България без контузения си вратар Херонимо Руй, а освен това старши треньорът Марис Стайн няма да може да разчита  на трите си нови попълнения Йосип Шутало, Гастон Авила и Чуба Акпом, които все още не са картотекирани за мачове в Европа.

Още спортни новини вижте във видеото: