Добро Утро, Европа

Кабинет или избори: Политолози за коалиционната политическа култура у нас

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

След горчивия вкус от разпада на бившата четворна коалиция, едни нови избори биха били оздравяващи за плаващото мнозинство, което наблюдаваме в момента. Около това мнение се обединиха политолозите Анна Кръстева и Иво Инджов в студиото на Евронюз България.

 

Има нужда от нови избори, от изчистване в известен смисъл на тази абсолютно персонализирана, което не е политика, това са атаки, то е шоу, то са обиди, то са просто всичко друго, освен ясни политики за справяне с кризата.

Анна Кръстева

Големият въпрос остава как едно ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание ще оцелее в състояние на постоянен режим на кризи.

 

Може би е най-добре да има едни пречистващи избори, които да прояснят картината и евентуално да дадат шанс за така наречената от мен "Промяната 2". За да започне да се формира една коалиционна култура, трябва да свикваме с кратки правителства, коалиционни правителства и шоу в политиката, което пък е елемент от политическия театър.

Иво Инджов

В момента сме свидетели на антипода на истинската коалиционна политическа култура, смята Анна Кръстева. Виждаме коалиции на абсурда, да го кажем съвършено категорично. ИТН напуска ПП и управляващата коалиция заради Македония, отива и се сдружава с ГЕРБ, които вдигат ветото за Македония. Следващият елемент на този абсурд е - самите ГЕРБ са наложили това вето, каза Кръстева.

Най-късно в петък ще разберем състава на кабинета  на Асен Василев и дали  "Продължаваме промяната" ще върне мандата на президента Румен Радев.


Пълен запис на участието на двамата политолози вижте във видеото.