Свят

Индия кацна на Луната

От Euronews България Euronews България

Индия стана четвъртата страна в света, кацнала на Луната. Днес те приземиха космически апарат в близост до южния полюс на Луната - неизследвана територия, която според учените може да съдържа жизненоважни запаси от замръзнала вода и ценни елементи, предаде АР.

Спускаемият апарат с марсоход в него се приземи на лунната повърхност в 6:04 ч. индийско време, предизвиквайки радостни възгласи и аплодисменти сред космическите учени, които наблюдаваха събитието в южния индийски град Бенгалуру. След неуспешен опит преди почти четири години Индия влезе в историята, като стана първата страна, която се приземи в близост до слабо изследваната област на южния полюс, и се присъедини към САЩ, Съветския съюз и Китай в постигането на кацане на Луната.

Успешното кацане на Индия се случва само няколко дни след като руският апарат "Луна-25", който се беше насочил към същия лунен район, се завъртя в неконтролируема орбита и се разби. Това щеше да бъде първото успешно руско кацане на Луната след 47-годишно прекъсване. Ръководителят на руската държавна космическа корпорация Роскосмос обясни неуспеха с липсата на експертен опит, дължащ се на дългото прекъсване на лунните изследвания, последвало последната съветска мисия до Луната през 1976 г.

 

AP23235326449879 Снимка: АР

Развълнувани, хората в цяла Индия се тълпяха около телевизорите в офиси, магазини, ресторанти и домове. Хиляди се молеха във вторник за успеха на мисията с маслени лампи по бреговете на реките, храмовете и религиозните места, включително свещения град Варанаси в Северна Индия.

 

Лунен кораб

Индийският космически кораб "Чандраян-3" - "лунен кораб" на санскритски език – излетя от стартовата площадка в Шрихарикота, Южна Индия, на 14 юли.

"Стремежът на Индия към изследване на космоса достига забележителен етап с предстоящата мисия "Чандраян-3", която е готова да постигне меко кацане на лунната повърхност. Това постижение бележи значителна крачка напред за индийската наука, инженерство, технологии и индустрия, символизирайки напредъка на нашата нация в изследването на космоса", се казва в изявление на Индийската организация за космически изследвания по-рано в сряда. Те заявиха, че успешното кацане на "Чандраян-3" ще има монументално значение за подхранване на любопитството и разпалване на страстта към изследване сред младите хора. "То поражда дълбоко чувство на гордост и единство, тъй като ние колективно празнуваме постиженията на индийската наука и технологии. То ще допринесе за насърчаване на среда за научни изследвания и иновации", заявиха от организацията. Много държави и частни компании се интересуват от района на южния полюс, тъй като в постоянно затънтените кратери може да се намира замръзнала вода, която би могла да помогне на бъдещи мисии на астронавти.

Шестколесният модул на спускаемия апарат и роувъра на "Чандраян-3" е оборудван апаратура, които ще предоставят на научната общност данни за свойствата на лунната почва и скалите, включително за химическия и елементен състав.

Предишният опит на Индия да приземи роботизиран космически апарат в близост до слабо проучения южен полюс на Луната завърши с неуспех през 2019 г. Той навлезе в лунната орбита, но загуби връзка със спускаемия си апарат, който се разби, докато извършваше последното си спускане. Според доклад за анализ на неизправността, представен на ISRO, аварията е била причинена от софтуерна грешка.

Мисията на стойност 140 млн. долара през 2019 г. имаше за цел да проучи постоянно засенчените лунни кратери, за които се предполага, че съдържат водни залежи и които бяха потвърдени от индийската орбитална мисия "Чандраян-1" през 2008 г.

 

Амбиции

След като през миналата година Индия, притежаваща ядрени оръжия, стана петата по големина икономика в света, националистическото правителство на министър-председателя Нарендра Моди се стреми да покаже, че Индия се издига като технологична и космическа сила. Успешната мисия до Луната се вписва в представата на Моди за възходяща Индия, която утвърждава своето място сред световния елит, и ще спомогне за повишаване на популярността му преди решаващите парламентарни избори през следващата година.

Очакванията за успешно кацане нараснаха след неуспешния опит на Русия и в момент, когато регионалният съперник на Индия - Китай – се стреми към нови постижения в космоса. През май Китай изстреля тричленен екипаж за своята орбитална космическа станция и се надява да изпрати астронавти на Луната преди края на десетилетието. Отношенията между Индия и Китай се влошиха след смъртоносните гранични сблъсъци през 2020 г. Множество държави и частни компании се надпреварват да приземят успешно космически кораб на лунната повърхност. През април космическият кораб на японска компания очевидно се разби при опит за кацане на Луната. Израелска организация с нестопанска цел се опита да постигне подобен подвиг през 2019 г., но космическият ѝ апарат беше унищожен при удара.

Япония планира да изстреля лунен спускаем апарат към Луната през уикенда като част от мисия на рентгенов телескоп, а две американски компании също се борят да поставят спускаеми апарати на Луната до края на годината, единият от които на южния полюс. През следващите години НАСА планира да приземи астронавти на южния полюс на Луната, като се възползва от замръзналата вода в кратерите.