Свят

Чили, Хаити, Доминикана и части от САЩ се борят с бури и наводнения

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Природни стихии причиняват щети и взимат жертви и в редица държави на Американския континент и в Карибския басейн. Тропическата буря „Харолд“ връхлетя южните брегове на щата Тексас. Доминикана и Хаити пък се готвят за бурята „Франклин“, докато в Чили десетки хиляди се евакуират заради наводнения.

Десетки хиляди хора в Чили се евакуират заради тежки наводнения, които откъснаха от цивилизацията цели села и градове. Данните са за най-малко трима загинали, но има и много изчезнали. Над пет хиляди къщи са напълно отнесени от водата. Най-сериозно е положението в град Талка в централната част на страната, където е и сърцето на чилийското земеделие.

На този фон Доминикана и Хаити пък се готвят за бурята „Франклин“. Премиерът на Хаити Ариел Анри информира, че властите са в пълна готовност:

 

Ангажираме се през този период хората в Хаити да продължат да намират място, където да се защитят, да намират вода за пиене, както и да намират медицинска помощ, ако случаят го изисква. Знам, че има много хора, които са притеснени, дойдох да кажа на хората да имат увереност, че ще действаме бързо, ако е необходимо.

Ариел Анри, премиер на Хаити

Междувременно, Калифорния се съвзема от бурята „Хилари“, която донесе исторически дъждове, невиждани в щата от близо 85 години.

 

Бях тук в първата вечер и дъждът беше нещо, което никога не сме виждали, и дори в разговор с хора, които живеят тук от 50 години, казаха, че никога не са го виждали в такава степен. Нивото на река Санта Ана се покачи толкова, че отнесе множество мостове, пътища и наистина блокира част от тази общност.

Майк МакКлинток, пожарна на Сан Бернардино

Друга тропическата буря - „Харолд“ връхлетя южните брегове на щата Тексас. Хиляди домове са без електричество, след като стихията навлезе на сушата и донесе силни ветрове, дъжд и по-ниски температури след месеци на горещо и сухо време. За щастие „Харолд“ не е достигнал статут на ураган.