Европа

Euronews Bulgaria от Гърция: Овладяват някои огнища, но възникват нови (Обновена)

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Global_And
Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Горските пожари в Гърция се разрастват, възникват и нови огнища. Най-критично е положението край Александруполис, където огънят е обхванал най-голяма площ.

Екип на Euronews Bulgaria пътува към най-засегнатите от пожарите места.

Сателитни изображения показват, че димът от големия пожар се е разпрострял на площ от 110 000 квадратни километра. Четири са активните пожари в района до Александруполис, но огненият фронт продължава да гори в няколко села, чийто жители са евакуирани. 

С помощта на армията пожарникарите се опитват да спрят движението на огъня.

Няма сигнали за бедстващи българи в районите на пожарите в Гърция, заяви пред БНР генералният ни консул в Солун Антон Марков.

 

Това е най-лошото лято, откакто се събират метеорологични данни. Регистрирани са 355 горски пожара за 5 дни. Нови 209 огнища избухнаха само през последните 48 часа. Пожара в Еврос е мегапожар и само във вторник пожарната служба е била повикана да се справи с девет високорискови пожара в Атика, шест в Беотия и един в Евия.

Василис Кикилиас, министър на климатичните кризи и гражданската защита

Мащабен е огненият фронт в района на планината Парнита до Атина. Облаци дим покриха Акропола. Вече почти цялото подножие на планината е в пламъци. Над 100 пожарникари, доброволци и огнеборци от пет европейски страни се борят с огнения фронт, който се разраства от много силен вятър.

Пламъците достигнаха до националния парк. Изгоряха къщи. Облаци дим от пожарите достигнаха до Малта и Сицилия.

 

Докато от началото на пожароопасния сезон е имало 50 до 60 пожара, които са били успешно овладяни, сега след продължителните горещини и пожарите са изключително тежки.

Джордж Пурнарас, началник на противопожарната служба

Властите са издали нареждане за превантивна евакуация на мигрантски център край гръцката столица Атина заради пожара.

Според полицейски източници поетапно трябва да бъдат евакуирани около 700 души, настанени в Центъра за задържане на чужденци, подлежащи на репатриране, който се намира в атинското предградие Амигдалеза.

Лекарите препоръчват да се носят предпазни маски, а хората с дихателни проблеми да не излизат навън.