Европа

Огънят е изпепелил над 400 000 декара гори и земи в Гърция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Димът от опустошителните горски пожари изпълни небето над гръцката столица Атина, докато в близост бушуват няколко огнища.

Пожарите са изпепелили между събота и понеделник над 400 000 декара в страната, показва предварителен анализ на сателитни изображения, изготвен от метеорологичния отдел на Националната обсерватория в Атина.

От засегнатите площи 380 000 декара са в префектура Еврос, Североизточна Гърция, където огромен пожар предизвика масови евакуации, включително на болницата в града. Гръцките медии съобщиха за 18 открити тела в горския резерват Дадия, има информации и за още 8 в района на Лефкими.

Предполага се, че жертвите са мигранти, защото няма сведения за изчезнали жители на околните селища. Двама души загинаха в понеделник – единият пак край Александруполис, а другият в Беотия.
Други 30 000 декара са изгорели в префектура Родопи.

Сателитни изображения показват, че димът от големия пожар в района на Александруполис се е разпрострял в югозападна посока на площ от 110 000 квадратни километра.

Гърция вече задейства европейския механизъм за гражданска защита, а Европейската комисия съобщи, че изпраща седем самолета и един хеликоптер в страната за борба с пожарите, подхранвани от горещото време и силните ветрове. В битката с огъня участват и над 100 пожарникари с около 20 пожарни коли от Румъния и Чехия.

Румънските огнеборци са се преместили в североизточния район Дадия, за да помогнат за потушаването на огъня там.