Европа

27 жертви взеха пожарите в Гърция (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Горските пожари край гръцкия град Александруполис отнеха живота на още 26 души, след като вчера беше открито тялото на един загинал, съобщи гръцката телевизия „Скай“.

След първоначалната информация от говорителя на пожарната Янис Артопиос за смъртта на 18 души, за които се смята, че са мигранти, тъй като няма подадени сигнали за изчезнали хора в района, огнената стихия в националния резерват Дадия в района на Лефкими, Североизточна Гърция, отне живота на още осем души. Така броят на откритите днес изпепелени тела на предполагаеми мигранти се увеличи до 26. 

Обгорелите тела на 18 души бяха открити в отдалечен район на юг от село Авантас в Северна Гърция, съобщиха аварийните екипи, борещи се с горските пожари край Александруполис. Според гръцки медии, загиналите са имигранти. Трагедията се е разиграла в район Еврос, граничещ с преминаващата по река Марица граница с Турция.

Властите успокояват, че засега няма опасност огънят да премине и на българска територия. Въпреки това горският пожар в гръцката област Родопи е голям и продължава да се разраства. 

 

Greece Wildfires 23234281239318 Снимка: АР

Критична продължава да бъде ситуацията и край Александруполис. Вестник Катимерини пише, че са издадени заповеди за евакуация на селищата в северните райони Комотини, Кавала и Орестиада, в централния район на Виотия и на остров Евия. Пожарните служби в цялата страна са поставени в пълна готовност. Ръководството на университетската болница в Александруполис нареди на целия персонал и пациентите да се евакуират като предпазна мярка.

 

Tasos BGNES 2 Снимка: БГНЕС

Пожарът край Александруполис се вижда от остров Тасос. Той е покрит с черен гъст дим, идващ от Александруполис, където 4-ти ден бушуват огромни пожари, предаде БГНЕС.

Непрекъснатият силен вятър затруднява още повече битката с огнената стихия. Множество местни граждани и туристи са евакуирани от градовете и населените места в близост до пожарите. Няма опасност за туристите и местните граждани на острова.

Димът от горските пожари в Еврос, Родопите и във Виотия се е разпространил над Северно и Средно Егейско море. Димът от пожара в района на Еврос достигна около 950 километра на югозапад, покривайки площ от около 110 000 квадратни км.

Тежестта и мащабът на горските пожари, които са активни в страната до този момент, е отразено в изображение на европейския спътник METEOSAT-11, обработено от METEO единицата на Националната обсерватория на Атина, тъй като гъстият дим е покрил небето на няколко региона на страната.

 

Greece Wildfires 23233736049139 Снимка: АР

В Александруполис се наложи евакуация на болница заради заплахата от пламъците. 90 пациенти бяха прехвърлени на ферибот "Адамантиос Кораис" в пристанището на града, превръщайки плавателния съд в импровизирана болница. След това фериботът отплава за Кавала.

Експлозии се чуха, след като огънят достигна стрелбище и се доближи опасно до оръжеен склад. Въздушните операции за овладяване на пожара започнаха на разсъмване .

130 възрастни хора бяха евакуирани от дом за възрастни хора, след като пожари застрашиха сградата им.

Общо 8 населени места са получили заповед за евакуация от тел. 112.

В Родопския фронт жителите също са евакуирани. Пожарът е унищожил къщи в три различни села в региона. Огънят все още бушува и противопожарните сили са пристигнали на място.

Фронтът в Еврос, близо до границата между Гърция и Турция, започнал вчера следобед в гористата местност "Дадия", продължава да бушува, а по информация на националната телевизия ERT мигрант е загубил живота си в района, след като е попаднал в капан.

Противопожарната служба също вдигна тревога за пожар, който заплашва "Парнита", докато гори във "Фили" близо до манастира "Клистон".

По информация на пожарната вече са мобилизирани първите автомобили за потушаване на пожара.

 

Greece Wildfires 23234279946861 Снимка: АР

От противопожарната служба съобщиха, че досега на мястото работят 26 пожарникари с 13 автомобила, мобилизирани са и въздушни сили. Пожарната е притеснена, тъй като в района духа силен вятър.

Пожарът в Аспропиргос се развива на три фронта и е обхванал промишлената зона там. Пожарната уточнява, че това са пожари, които са избухнали в близост до търговски обекти и 72 пожарникари с 27 автомобила и два хеликоптера работят за гасенето им.

Съобщение от спешния номер 112 до жителите на Лакка Кацари да се евакуират в Аспропиргос, а друго е изпратено до жителите на селищата Понтия и Вера, за да евакуират района поради продължаващия горски пожар.

Друг апел от номера за спешни случаи призовава жителите да държат прозорците си затворени, тъй като черният дим от горенето на пластмаса в района представлява опасност за здравето.

 

Greece Wildfires 23233738134546 Снимка: АР

Според изявленията на заместник-кмета на Аспропиргос Михалис Псомиадис пет склада и две фабрики са изгорели, а поради бурните ветрове летателните апарати не могат да летят.

Кметът на района подчерта, че пожарите вероятно са тръгнали от сметища в района.

Пожарите отново пламнаха във Виотия, в "Продромос", като изключително силните ветрове в района затрудняват гасенето на пожара. В района работят хеликоптер и редовни сили на пожарната.

Вчера късно следобед в района беше открит труп на 80-годишен пастир.

На жителите на "Валомандра" близо до Каливия в Атика също беше наредено да се евакуират поради продължаващия пожар, който избухна днес.

В района са забелязани множество огнища на пожар в различни полета. Към района са насочени противопожарни и въздушни средства.

ЕС мобилизира допълнителни ресурси в помощ на гръцките власти в борбата с продължаващите опустошителни горски пожари в различни райони на Гърция.

 

Greece Wildfires 23233740107930 Снимка: АР

От днес на път към Гърция са пет противопожарни самолети от Хърватия, Германия и Швеция, един хеликоптер „Блекхоук“, девет водни танка и екип от 58 огнеборци от Чехия от европейския резерв за гражданска защита RescEU. Тази помощ се предоставя в допълнение към въздушните и наземните средства от Кипър и Румъния, които пристигнаха вчера в Гърция.

През последните два дни ЕС разположи седем самолета, един хеликоптер, 114 пожарникари и 19 специализирани пожарни автомобили, за да помогне на гръцките пожарникари, доброволци и полиция. Освен това програмата на ЕС за сателитно картографиране „Коперник“ вече изготви две карти на засегнатите области, а двама служители от Координационния център на ЕС за реагиране при извънредни ситуации също са на път към Гърция.

Янез Ленарчич, комисар по управлението на кризи, заяви: „Това лято мащабът на опустошенията от горските пожари в Гърция е безпрецедентен. В такива моменти бързата помощ от страна на ЕС е от жизненоважно значение. Днес виждаме ползата от удвояването на нашия въздушен флот за гасене на пожари в rescEU. Изразявам дълбока признателност към Хърватия, Чехия, Германия и Швеция за подкрепата им. ЕС поддържа ангажимента си да стои рамо до рамо с Гърция за справяне с опустошителните горски пожари.“

Тази помощ е продължение на отговора на ЕС след като Гърция задейства Механизма за гражданска защита на ЕС миналия месец, когато бяха мобилизирани 9 самолета, 510 пожарникари и 117 специализирани автомобила.