Политика

Предложението за смяна на главния секретар на МВР вече е при президента (Обновена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер
Petar Todorov BGNES Главният секретар на МВР Петър Тодоров. Снимка: БГНЕС

Предложението за смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров вече е внесено до президента. Това съобщиха от МВР. Министър Калин Стоянов е депозирал документа в президентската администрация с предложение държавният глава да издаде указ, с който правомощията на главния секретар да бъдат прекратени. 

"След извършването на тази съгласувателна процедура точката може да бъде включена в дневния ред на заседание на Министерския съвет", уточняват от МВР по повод очакването днешното правителствено заседание да разгледа доклад на министър Стоянов по темата.

Искането за отстраняване на главния секретар направи премиерът Николай Денков. Поводът бе убийството на Алексей Петров, но по думите на министър-председателят Петър Тодоров не работи пълноценно с него и резултатите от дейността му по противодействие на престъпността не са задоволителни. 

В началото на днешното правителствено заседание Денков потвърди изпращането на искането и го мотивира с различия между министъра и главния секретар "за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в министерството". 

По закон последната дума дали Тодоров ще бъде отстранен има президентът Румен Радев. Именно той одобри предложението за назначаване на Петър Тодоров за главен секретар през лятото на 2021 година, когато управляваше назначеното от него правителство с премиер Стефан Янев и вътрешен министър Бойко Рашков. 

"Очакваме решението на президентството. След като получим положително съгласие, както се изисква от правилника на Министерския съвет, това предложение ще бъде внесено за решение", разясни Денков.