Общество

Отново хаос с изравнителните сметки за парно

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Столичани отново са объркани от изравнителните си сметки за парно. Окончателният им вариант вече излезе, а оплаквания се подават до 31 август.

Студен душ за Славка Димитрова, след като получила изравнителната си сметка. Топлинният ѝ счетоводител твърди, че трябва да ѝ се приспаднат 156 лева, но според “Топлофикация София” Славка дължи 1206 лева.

 

Това имам да взимам, а те ми казват, че имам да давам. Тая година малко ме изненадаха, но пък то имаше увеличение на газа и това-онова, така че може би е така. Но случаят не ми е ясен.

Славка Димитрова

Неяснотите около образуването на крайните сметки за потребителите на парно в София датират от десетилетия. Оказва се, че в такива случаи се гледа фактурата от топлинния счетоводител, а рекламации се подават до края на месеца.

 

Тука кореспондентът не е “Топлофикация София”, а съответната фирма за дялово разпределение, където до 31 август можете да подадете възражение срещу изравнителната сметка и тя да бъде коригирана.

Диан Дянков, обществен посредник на ”Топлофикация София”

Според обществения посредник тази година финалът на отоплителния сезон е много по-спокоен в сравнение с други по отношение на изравнителните сметки.

"Клиентите имат много по-добра информация през новия сайт на "Топлофикация", където могат да се видят много неща. На минутата, в която се генерира една фактура, може да се види веднага в мейла. Освен това всички топлинни счетоводители имат свои клиентски портали, където също много лесно може да се работи. Въпрос на работа с компютър", обясни Дянков. 

Днес Славка извади късмет и ще получи, вместо да даде, но не в същото положение е 93-годишната Дона Петрова. От натрупани суми дължи над 4000 лева, осъдена е и частен съдебен изпълнител ѝ наложил 200 лева запор на пенсията. През последната година ни показа, че е успяла да събере половината пари. 

 

Аз съм взимала сух хляб, оставен навън и го препичам да ям. За да спестя от пенсията. Тези пари са спестени само от пенсията. Аз съм от клошарите. Не е за говорене.

Дона Петрова, пенсионер

"Това е последният етап от събирането на едно задължение. Преди това дружеството многократно приканва клиента да си плати задълженията, като съществуват няколко опции за разсрочено плащане на задълженията преди съдебната фаза", казва Дянков. И обясни процедурата: Преди съдебната фаза се издава заповед за изпълнение на парично задължение. Ако тя не се плати, отново има възможности за разсрочване.

"Столичният общински съвет е създал много облекчени условия за хора, които са в затруднено положение. Ако и тази заповед не се изпълни, тогава се стига до съдия изпълнител. Но това е много крайна фаза, тя е последната. Моят съвет е да се избягват такива ситуации", обясни общественият посредник. И напомни, че включването на съдия изпълнител е законовият начин да се съберат дължимите суми. 

"Тази заплата аз съм си я изкарала с двете мои ръце. 38 години трудов стаж учителска работа, която е най-тежката. Това са последствията ми. Имам да плащам още 2500 лева, за да мога да си получавам цялата пенсия", казва през сълзи Дона Петрова.