Общество

Габрово пред заплаха да остане без парно през зимата

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Топлофикация Габрово не предоставя качествена топлинна услуга. През миналата зима топлоподаване почти не е имало заради повреди и аварии. Гражданите са плащали и други сметки да се топлят и са дишали мръсен въздух.

Това стана ясно на брифинг в Министерството на енергетиката, в който взеха участие енергийният министър Румен Радев, министърът на екологията Юлиян Попов, финансовият Асен Василев и кметът на Габрово Таня Христова.

„Един изключително сериозен проблем, който от години тормози габровци и става дума за топлинната енергия. През зимата потребителите нямаха тази услуга защото през ден имаше прекъсване на топлоподаването. Наред с това имаше често аварии на мрежата и на съоръженията, които предоставят услугата. Липсват инвестиции, а освен това имаше и замърсяване на въздуха. Това се случва не само тази зима, а от 7 години. През 2016 имаше граждански неподчинения и други проблеми. Няма никаква промяна през годините. Последният сезон беше последната капка на търпение, зимата хората бяха на студено, дишаха мръсен въздух и плащаха други сметки. Тогава общественият натиск доведе до проверки, недоволство и действия на институции. На 16 март ми казаха, че на топлофикация е спряна производствената дейност на въглища до привеждане до екологичните норми. Опитите ни да постигнем резултат са неуспешни. Нямаме информация за инвестициите на дружеството. Преди два дни ми казаха, че ще получа информация през септември. Всичко това буди съмнение в мен, че „Топлофикация“ Габрово ще работи този сезон“, каза кметът Таня Христова.

Има 7 публични сгради, които са се отказали от местната топлофикация, включително детската градина.

„Министерство на финансите, заедно с Министерство на енергетиката и общината е направило оценка, че 4109 битови абонати, които ще минат на ток за зимата, отоплението ще им струва около милион и половина за отоплителния сезон“, каза финансовият министър Асен Василев.

„Възможните решения са минаване на природен газ, както и монтирането на термопомпи. Има смисъл от дългосрочни решения, ние мислим и в двете посоки“, каза енергийният министър Радев.