Свят

Лидерът в износа на ориз - Индия, ограничи доставките и притесни света

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Миналия месец Индия, която е най-големият износител на ориз в света, заяви, че ще забрани някои доставки на ориз. Това доведе до повишаване на цените на ориза в световен мащаб. Това решение е част от усилията на най-многолюдната държава в света да контролира вътрешните цени преди ключовата година на избори. То обаче оставя дефицит от около 9,5 млн. метрични тона ориз, от които се нуждаят хората по света, което е приблизително една пета от световния износ. Световната продоволствена сигурност вече е застрашена, след като Русия спря споразумението, позволяващо на Украйна да изнася пшеница, а метеорологичното явление Ел Ниньо затруднява допълнително производството на ориз. 

"В момента разполагаме с достатъчни запаси. Но знаем какво се случва в този конкретен сезон на мусоните. Много наводнения в една част на страната и също така недостиг на дъждове в друга част на страната. Има сведения, че Ел Ниньо ще се прояви до края на този или началото на следващия месец. Затова смятам, че правителството е предприело много правилна стъпка", каза Девиндер Шарма, експерт по хранителна политика.

Повтарящите се ограничения превръщат Индия в ненадежден износител. Други страни, отглеждащи ориз, се надяват да се възползват от това, но износителите в Тайланд са предпазливи. Тайландското правителство очаква да достави повече ориз, отколкото миналата година, като износът му през първите шест месеца на годината е с 15% по-висок от същия период на 2022 г. Липсата на яснота какво ще направи Индия след това означава, че тайландските износители не са склонни да приемат големи поръчки. От своя страна операторите на мелници не желаят да продават, а фермерите са увеличили цените на необработения ориз. При тези колебания на цените износителите не знаят каква сума да посочат - просто защото на следващия ден те могат да скочат отново.