Икономика

Доклад на Credit Suisse и UBS: Докато светът обеднява Русия, Мексико, Индия и Бразилия забогатяват

От Euronews България Euronews България
Credit Suisse Settlement AP Снимка: АР

През 2022 г. се наблюдава първият спад на нетното глобално богатство на домакинствата след световната финансова криза през 2008 г. Общото нетно частно богатство е намаляло с 11,3 трлн. щатски долара (-2,4%) до 454,4 трлн. щатски долара в края на 2022 г. Богатството на възрастен също е намаляло с 3198 щатски долара (-3,6 %) и е достигнало 84 718 щатски долара на човек.

Това показват данните от проучване, публикувано днес от Credit Suisse и UBS. Докладът оценява богатството на 5,4 милиарда възрастни в 200 пазара.

В номинално изражение нетното частно богатство е намаляло с 2,4 процента миналата година, като загубата е концентрирана в по-проспериращите региони като Северна Америка и Европа, сочи докладът.

Голяма част от този спад се дължи на поскъпването на щатския долар спрямо много други валути. Финансовите активи допринесоха в най-голяма степен за спада на богатството през 2022 г., докато нефинансовите активи (предимно недвижимите имоти) останаха устойчиви, въпреки бързото повишаване на лихвените проценти.

В същото време най-голямо увеличение на богатството през миналата година е регистрирано в Русия, Мексико, Индия и Бразилия. Докладът прогнозира, че богатството в развиващите се икономики, включително страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – ще нарасне с 30 процента до 2027 г.

Очаква се по-нататъшният растеж на нововъзникващите пазари да допринесе за намаляване на глобалното неравенство в богатството през следващите години.

Глобалното богатство, измерено в лични активи, вариращи от недвижими имоти до акции, ще нарасне с 38 процента до 2027 г., движено главно от нововъзникващите пазари, сочи още докладът.