Политика

Димо Гяуров: Затваряне на руското посолство у нас ще навреди повече на Русия, отколкото на България

От Euronews България Euronews България

Решението за експулсиране на руските дипломати точно в този момент отряза възможността Кирил Петков да продължи да бъде министър-председател и му навлече недоволството на коалиционните му партньори.

Това заяви в „Euronews Primetime“ бившият директор на националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

Според него е имало доста грешки в комуникацията на кабинета на Кирил Петков, но ходът с намаляването на броя руски дипломати в София е правилен. По думите му изявлението на Лавров не е било достатъчно прецизно, така че все още не може да се каже какъв ще бъде отговорът на Русия.

Дори Русия да затвори посолството си у нас, това ще е временна мярка, която ще бъде изцяло в ущърб на руските граждани в България и ще навреди повече на руската страна, отколкото на България, посочи експертът в сферата на националната сигурност.

Същевременно той не изключи възможността руската страна да престане да изпълнява договора за освежаване на ядреното гориво за АЕЦ Козлодуй и допълни, че наличните запаси биха могли да ни осигурят гориво за година и половина.

Според Гяуров със сигурност в България има присъствие на руска агентура за влияние.

По думите му Русия исторически се е опитвала да изработи такъв елит у нас, който един ден да гарантира ненарушимостта на руските интереси в страната.

„Въпреки това, дори по времето на развития социализъм, Русия никога не е имала пълно доверие на комунистическата партия у нас“, казао още Гяуров.

По думите му в България се забелязват конкретни медии, на които им личи, че по някакъв начин са заинтересовани да прокарват неистини с източник от руските медии.

На въпрос има ли руско влияние в службите за сигурност, Гяуров отговори: „Много вероятно“.