Европа

Преди църковна служба: Руски удари в Чернигов убиха седем души, сред тях и дете

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Русия нанесе нови удари в Украйна. Властите в Чернигов съобщиха за загинали и ранени, сред които и деца, при ракетна атака в центъра на града. Нанесени са щети на университет и театър. Атаката е станала в момент, в който хората се отправяли към местна църква за религиозен празник.

Седем души, сред които и шестгодишно дете, са загинали, съобщи вътрешното министерство. Ранени са над 100 души, сред които много деца и полицаи.

В изявление от ООН осъдиха атаката и я нарекоха "отвратителна".

"Осъждам тази повтаряща се схема на руски удари по населени зони в Украйна, при които се причиняват смърт и масивни разрушения и се стига до нарастващи хуманитарни нужди. Това трябва да престане", се казва в изявлението на координатора по хуманитарни въпроси Дениз Браун. 

По-рано от Украйна съобщиха и за друго нападение, при което свалили ирански дронове "Шахед". В Киев е ударена сграда на министерството на вътрешните работи. 

Украинският президент съобщи за атаките от Швеция, където пристигна за срещи с премиера Улф Кристершон и кралското семейство. Преди дни страната, която също като Украйна очаква членство в НАТО, одобри нов пакет военна помощ за Киев за над 300 млн. долара.

След разговор със Зеленски шведският премиер заяви, че подкрепя европейската интеграция на Украйна. И допълни, че страната му е отпуснала над 2 млрд. евро, включително под формата на танкове Leopard. А Зеленски припомни, че страната му не разполага с модерни изтребители.

 

Всъщност шведският "Грипен" е гордостта на страната ви. Вярвам, че премиерът може да сподели тази гордост с Украйна. Ние също бихме се гордели. Работим по въпроса.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано от Москва заявиха, че са унищожили украинска ракета над анексирания Крим, както и че от Украйна атакували с дрон военно летище в Новгородска област. Твърди се и за свалени безпилотни апарати в Белгород и близо до руската столица.

За ударите беше съобщено на фона на посещението на Владимир Путин в Ростов на Дон. Там руският президент е разговарял с Валерий Герасимов, който ръководи т.нар. "специална военна операция" и беше критикуван от Евгений Пригожин, включително при похода на "Вагнер" към Москва.