Икономика

Китайска фирма създава неразличими от човек роботи

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Скоро границата между робот и човек може да бъде премината. Въпреки че идеята да потърсиш емоционална подкрепа от андроид, който изглежда като от филм, може да звучи нереалнокитайска технологична компания се опитва да я превърне в реалност. Главният изпълнителен директор на EX Robots Ли Боян, показва няколко човешки изражения пред екран, който ги разпознава и кара роботите да ги възпроизвеждат в реално време. С подобна на човешката кожа, мимики и физически движения, както и с възможност за определено ниво на езиково изразяване, тези андроиди са проектирани да действат като хора и да показват емоции. 

 

Смятаме, че крайната форма на хуманоидните роботи трябва да бъде безкрайно близка до тази на хората. В този случай трябва да добавим взаимодействия от други измерения. В сравнение с други интелигентни устройства, нашите имат допълнителни възможности за изразяване.

Ли Боян, главен изпълнителен директор на EX Robots

Изложените роботи са сред най-популярните на ежегодната Световна конференция за роботи в Пекин. Благодарение на изкуствения интелект и езиковите модели машините могат да взаимодействат с хората по естествен начин, като генерират съответните изражения на лицето

 

Сега можем прецизно да контролираме дебелината на кожата и можем да я направим много тънка. В същото време тя е комбинирана с механичната структура, така че когато вътрешната структура се движи, кожата отвън може да прави съответните промени.

Ли Боян, главен изпълнителен директор на EX Robots

Ли смята, че роботите са предназначени да задоволяват емоционалните нужди на хората в едно бързо развиващо се и застаряващо общество. Той предполага, че те дори биха могли да заменят човешките взаимоотношения. Световната конференция за роботи продължава до 22 август.