Политика

Започва ремонтът на двигателите на изтребителите МиГ-29

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

На този етап страната ни разчита само на руските МиГ-29 за охрана на въздушното си пространство. От началото на войната в Украйна обаче поддръжката им стана невъзможна. И след като нямаше желаещи, които да доставят нови двигатели за изтребителите, се наложи да са ремонтират старите двигатели

 

Договорът е със срок на изпълнение от 12 месеца, ремонтът на всеки един от двигателите е за не повече от девет месеца.

полк. Цвятко Белниколов, "Обществени поръчки в отбраната"

Армията ни има 11 изтребителя МиГ-29, според годишния доклад на GlOBAL FIREPOWER. Така, че дори и шест от тях да са на ремонт, охраната на въздушното ни пространство е подсигурена, посочват от ВВС. А изправни самолети ни трябват, за да може да се осигури подготовка на летците ни. 

 

Тези шест двигателя са изключително наложителни да се ремонтират, така че за можем за един период от година, година и половина да гарантираме санитарният минимум от летателна подготовка за нашите летци.

полк. Димитър Георгиев, началник на щаба на ВВС

С този ремонт на двигателите няма да приключи необходимостта от реновация на Миговете, подчертава началникът на щаба на ВВС. Затова преди дни министерството на отбраната обяви още една обществена поръчка за ремонт на МиГ-овете, която е на стойност 4,7 млн лв.

 

Ремонт на така наречените кутии за самолетните агрегати за МиГ-29, които ще ни дадат възможност да увеличим броя на изправните самолети, което ще доведе до увеличаване на подготовката на летателния състав.

полк. Димитър Георгиев, началник на щаба на ВВС

Кутиите за самолетните агрегати са основен възлов агрегат от конструкцията на самолетите МиГ-29.

полк. Цвятко Белниколов, "Обществени поръчки в отбраната"

С тези два ремонта обаче няма да се гарантира напълно летателната годност на наличните изтребители в армията, посочва полк. Георгиев.

 

Ще бъдат необходими още действия от политическото ръководство на министерството, така че те да гарантират поддържане на летателната годност на МиГ-29 до пълното усвояване на Ф-16. Самолетът е предвиден да бъде доставен през 2025г , но това не означава, че ще започнем да носим бойно дежурство с Ф-16 през 2025г. Ще бъде необходим период за обучение на още летци, така че да достигнем минималния брой на летци за носене на бойно дежурство за изпълнение на задачи по еър полисинг и за използване на самолета за пълния му спектър от възможности.

полк. Димитър Георгиев, началник на щаба на ВВС

По предварителни разчети армията ще експлоатира наличните изтребители поне до края на 2027 година. След това те трябва да бъдат бракувани. А през това време трябва да бъдат доставени американските Ф-16. Докато летците бъдат обучени за тях обаче, ще трябва да изпълняваме ангажиментите си към НАТО на старите МиГ-ове.