Euronews Primetime

Откъснат ледник уби най-малко 6 души в Италианските Алпи, издирват други 15

От Euronews България Euronews България

Трагедия по планиския склон на Италианските Алпи. Голямо парче от ледника „Мармолада“ се отчупи и падна по склона като уби поне 6 туристи, търсят се други 15. Други десетина са с различна степен на наранявания. Продължава обаче издирването на поне 15 души. Спасителните екипи са открили невредими 18 туристи.

Възможно е рухването на ледената маса да е свързано с необичайно горещото за сезона време в Италия, заради което се откъсват и лавини.  

Ледникът Мармолада е висок 3300 метра и е един от най-високите върхове в Доломитите - част от Италианските Алпи. Нещастието се е случило на 3 200 метра височина. Техниците от алпийския спасителен екип успяха да установят, че откъсналата се ледена маса се е движела със скорост до 300 км/ч.

С настъпването на нощта спасителните действия бяха прекратени.

Ледникът Мармолада, на практика върхът, се е срутил. Огромното парче лед се е откъснало и е помело всички, които са били на ледника, различни алпинисти, които са се изкачвали или спускали. Когато пристигнахме там, видяхме ужасяваща сцена, защото навсякъде имаше големи блокове лед и огромни скали. Започнахме да издирваме оцелели. Спасителите извадиха първите жертви, за днес сме преустановили всичко, защото температурата е висока. Не можем да отидем и да рискуваме.

Луиджи Феличети, алпийска спасителна служба

Големият леден къс смесен със скални отломъци се е откъснал близо до върха Пунта Рока, където минава обичайния маршрут към него, по който са се изкачвали групи от туристи -  сред тях и чужденци.

Очевидци от хижа разказват за силен шум, типичен при свлачища и маса движеща се с висока скорост, която според експерти е била към 300 км/ч.     

Спасителни алпийски екипи със специално обучени кучета и хеликоптери веднага са влезли в действие, като работата им е била затруднена от нестабилността на терена поради високите температури и от възможни нови срутвания. През тези дни там са регистрирани над плюс 10 градуса по Целзий - необичайно за тези високопланински места. Според прогнозите на учените ще изчезне напълно след 10 години.

Малко след откъсването на ледника, спасителите успяха да заснемат и откъсването на лавина, който се спусна по италианския склон на Алпите.

Големият италиански алпинист Райнхолд Меснер каза, че срутванията от ледниците се дължат на затоплянето, но добрият планинар не ходи по такива места през този период.

Прокуратурата на Тренто започна разследване за отговорност при злополука  срещу неизвестни лица. Премиерът Марио Драги, министри и политици изразиха съболезнования за жертвите.

Според експерти откъсналият се леден блок от Италианските Алпи е бил 400 метра широк и е паднал с висока скорост.

Вижте подробности във видеото с репортажа на кореспондента на Евронюз Джорджа Орланди.