Европа

Отдаване на почит: Стрелбата в Осло е акт на "ислямски тероризъм"

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

След смъртоносната стрелба до клуб за хомосексуални в Осло, насроченият за петък прайд на LGBT общността бе отменен. Но това не попречи на хиляди хора да се съберат, за да отдадат почитта си на жертвите на атаката, която властите определиха като проява на ислямски тероризъм. Хората положиха цветя и знамена в цветовете на дъгата близо до мястото на нападението. Присъстваха представители на правителството и на кралския двор.

 

Важно е да отстояваме това, което сме. Факт е, че Норвегия е страна, в която е позволено да обичаш когото искаш и да бъдеш с когото искаш. Важно е да защитаваме правата и ценностите си. Тази атака показа, че трябва да се борим за тези права.

принц Хаакон – престолонаследник на Норвегия

Двама души загинаха при стрелбата и още 21 бяха ранени. Стрелецът – 42-годишен норвежки гражданин от ирански произход – бе задържан и му повдигнати обвинения за тероризъм.


Норвежките тайни служби предполагат, че извършителят е извършил атаката като акт на "ислямски тероризъм", въпреки че се признават някои затруднения, свързани с психическото състояние на заподозрения. Роджър Берг, ръководител на разузнавателната служба на Норвегия, заяви, че извършителят има "дълга история на насилие и отправени заплахи" и е бил под наблюдението на службите от 2015 г.