Общество

Феновете на "Левски" към лидера на "Възраждане": Да ни наричаш "еничари" не е полезно за кариерата и за здравето (Допълнена)

От Euronews България Euronews България
Pametnik Levski

Националният клуб на привържениците на „Левски“ реагира на публикацията, която председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов написа по-рано днес относно среднощната акция на „сини“ фенове пред Паметника на Съветската армия. От НКП заявиха във Фейсбук, че да наричаш публиката на Левски "еничари", далеч не е полезно за политическата кариера, а и за здравето“.

 

Левскарите припомниха, че НКП има дългогодищна и последователна позиция спрямо монумента в Княжеската градина, която те обобщават със следното послание:

"С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята!"

По-рано днес председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов публикува пост във Фейсбук, в който сравни феновете на „Левски“ от акцията пред паметника с еничарите от времето на Османската империя.

„Съвременните еничари няма как да знаят, че точно това са правили и техните предшественици, еничарите от времето на Османската империя. Нарочно са ги пращали по родните места, за да разплачат и поругаят собствените си майки“, написа Костадинов.

 

Реакция имаше и от футболния клуб. На официалната си Фейсбук страница от ПФК "Левски" заявиха следното:

Във връзка с разразилата се полемика в последните часове, „ПФК Левски“ заявява категорично, че не приема обидни квалификации като „еничари“ и „дегенерати“ да се използват по адрес на фенове на клуба. Ако има прояви от криминален характер призоваваме виновните да бъдат открити и да понесат своята отговорност. Да се атакуват обаче привържениците като цяло по този начин е напълно недопустимо и няма как да останем безучастни.