България

Среднощна акция: Фенове на "Левски" нападнаха Паметника на Съветската армия

От Euronews България Euronews България

Ново нападение срещу Паметника на Съветската армия в София.

Минути след края на мача между „Левски“ и израелския "Апоел" (Беер Шева) фенове на „Левски“ нападнаха палатковия лагер пред Паметника на съветската армия и счупиха плочата на монумента.

По време на среднощната акция беше разпънат и плакат с надпис „Демонтаж“.

Според видеоклипчета от социалните мрежи Паметника е бил обстрелван и с димки.

 

Четирима души са задържани за нападението след сигнал за увреждане, съобщиха от МВР.

Образувани са досъдебни производства за кражба и хулиганство.

Сигналът за увреждане на Паметника на Съветската армия постъпил снощи, около 23.45 часа. Незабавно са насочени екипи на полицията за изясняване на ситуацията. На място е установена жена, пострадала след напръскване със спрей, чиято дамска чанта била открадната, констатирани са и щети по монумента. В резултат на предприетите полицейски действия са задържани четирима мъже, привърженици на столичен футболен отбор - на 26, 33 и двама на 29 години, единият от които криминално проявен. По случая са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство, допълват още от МВР.

 

Две от момичетата, които са били през нощта на Паметника, за да го охраняват, са пострадали, както и едно момче, каза за Euronews Bulgaria Мая Манолова от „Левицата“. Тя е и един от хората, по чиято инициатива беше направен палатков лагер с цел 24-часова охрана на монумента.

Момичетата са добре, на едно от тях е била открадната чантата, обясни Манолова. Част от хората, които са присъствали снощи са били изплашени, защото е било наистина страшно, едната палатка е била подпалена, а надписът на Паметника е бил счупен, разказа още Манолова.

Според нея вината за саморазправата носят кметът на София Йорданка Фандъкова, районният кмет Трайчо Трайков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и цялата десница в София.

Българската социалистическа партия остро осъди посегателството над паметника.

"Откакто Бойко Борисов е на власт, тези агитки се използват винаги и в полза на управляващите - било за да предизвикат уж оставка, било за да предизвикат уж безредици", каз Таско Ерменков от БСП. Според не го е важно не кои са участвали, а кои стоят зад тях.

"Някои политици използват преместването на Паметника на Съветската армия за пи ар ефект във връзка с местните избори. Аз лично призовавам лидерите на политическите формации, които протестират пред паметника, да зпазват изскванията на Закона за събранията и митингите. те отлично знаят, че след 22.00 ч. протестите не са разрешени - единствено и само от гледна тъочка на сигурността на хората", коментира от своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

 

Обобщение от Йоана Георгиева вижте във следващото видео: