Политика

„Ще го пазим до последно“: Леви партии с нова акция пред Паметника на Съветската армия

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Поредна демонстрация пред Паметника на Съветската армия срещу започналата процедура по неговото демонтиране.

В акцията се включиха представители на „Левицата!“, БСП и „Възраждане“. Демонстрантите заявиха, че ще останат там, въпреки действащата процедура, а палатковият лагер е там вече седмица.

Преди два дни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков обяви, че експерти са изготвили констативен протокол за състоянието на паметника и че документът е изпратен на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи. 

Областният управител на София-град Вяра Тодева от своя страна е уверила Трайков, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно

Трайков съобщи още, че в писмо до дирекция „Сигурност“ на Столична община е поискал да предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за "провеждане на акцията пред съоръжението, които изрично забраняват поставянето на преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни".

Акция и на БОЕЦ: Бутай МОЧА и МОЧА bg поZор

Паралелно от организация БОЕЦ направиха протестна акция пред сградата на областната управа в София. Протестиращите развяха българското знаме и плакати с надписи „Бутай МОЧА“ и „МОЧА bg поZор“. И настояха паметникът да бъде незабавно демонтиран.

„При предишната ни акция тук ние се качихме тогава и направихме среща с Вяра Тодева. За съжаление нищо от поетите ангажименти и отговорности не се случи“, каза председателят на БОЕЦ Георги Георгиев. За кратко протестиращите блокираха входа на общината. 

С решение на Министерския съвет от 2 август бе променен статутът на Мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия" в Княжеската градина в София от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост.

Повече вижте във видеото.