Общество

Общински съветник: Има намеса на външни сили в съпротивата срещу премахването на Паметника на Съветската армия

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Очаквам Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат преди местните избори, но действията започнаха още през 93 г. Последният катализатор беше решението на Столичния общински съвет, но безспорно и войната в Украйна.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Антон Койчев, зам.-председател на Столичния общински съвет.

Говорейки си за градски политики, виждаме, че този паметник се превръща в един фетиш за маргинализираните представители на т. нар. левица. Очевидно това, ще бъде една от разделителните линии по време на местните избори. Ние трябва да вземем законосъобразно решение, това преминава през архитектурен конкурс, има поредица от действия, които трябва да се извършват“, каза още той.

Сагата от гледна точка на местната власт е от 30 години. Паметникът е свързан с едни юридически въпроси, които чак сега се решават. Допитване до софиянци, трябва да има за това какво трябва да има на мястото на паметника, това е знакова зона и този огромен площад не трябва да бъде празен”, каза доц. Тодор Чобанов – историк и бивш заместник-кмет на София.

Трябва да се осмисли това пространство, трудността идва от много неща. Относно художествената му стойност, едни от най-големите имена са участвали в построяването на паметника”, каза още Койчев.

Аз си го представям от гледна точка на реализма, в Унгария ги събраха край Будапеща. Единственият реалистичен вариант е бронзовите фигури да бъдат преместени в музея на социализма или на друго място без постамента”, допълни Чобанов.

Ако трябва да избираме какво да има в този парк, трябва да избираме между тези, които заслужават и които поради някаква причина не са били уважавани. Основателят на българската държава – Аспарух, Борис Кръстител, един човек, който ни е приобщил към европейската цивилизация, Симеон Велики. Едни три личности, всяка от които може да бъде уважена заедно или по отделно“, каза още Чобанов.

Очакваме ескалации, има политически сили, едни от тях доста маргинални, това за тях е един Сталинград. Не можем да скрием, че там има намесване на чужди сили”, смята Антон Койчев.

Има една синовна връзка между определени политически сили с историческата връзка, левицата нямаше да я има, ако не беше Червената армия”, допълни Чобанов.

Най-вероятно в началото на септември ще обявим кандидатуратаза кмет”, каза Койчев.

Вижте цялото интервю във видеото.