Общество

Паметникът на Съветската армия: Историята на монумента в центъра на София

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Паметникът на съветската армия е построен през 1954г. Десет години след като Съветският съюз обявява война на България, но съветската армия е представяна като освободителка. Затова и надписът на паметника гласи: „На Съветската армия освободителка - от признателния български народ". В решението за построяването му пише, че функцията е да оказва психологическо и политическо въздействие.

Върху фасадата на паметника са изобразени моменти от съветската история, като Октомврийската революция от 1917г. След падането на социалистическия режим паметникът е обект на спорове дали да бъде демонтиран или не. През 1992 г. Столичният общински съвет взема решение за премахване. По това време му, което обаче не получава достатъчна обществена подкрепа. И така до 2010 г. когато граждани създават комитет за демонтиране на монумента. Започват и първите протести за и против премахването.

Междувременно паметникът става фасада за произведенията на графити артисти, но и немалко пъти е заливан с боя в знак на протест.

При падането на соца в Румъния диктатора е убит, в Германия Берлинската стена е съборена, в Югославия Тито все още е в култ, а самата страна се разпада с война, докато тук рисуваме паметника на съветската армия и го правим на нищо още през 90-те години, това че ние като съвсем друго поколение го изрисуваме отново и това място го превръщаме отново в платно за изразяване на някаква позиция превръща това място в един уникален за нас подход към режима, промените, много ще изгубим, ако той просто бъде премахнат.

През март тази година Столичният общински съвет взе окончателно решение, срещу което се обявиха от БСП.

Няма да позволим паметникът на Съветската армия да бъде събарян или по какъвто и да е начин оскверняван.

Иван Таков, председателят на БСП - София

Паметника трябва да бъде премахнат, тъй като няма как национална държава да търпи паметник на чужда армия.

Карлос Контрера, Общински съветник и председател на ПГ "Патриоти за София"

Няколко седмици по-късно статутът на паметника на частна държавна собственост. Столичният кмет Йорданка Фандъкова възложи на главният архитект на София да проведе конкурс за бъдещето на пространството около монумента. А от областната управа е изпратено запитване до директора на Националната галерия за възможността скулптурните фигури и барелефи от монумента да бъдат експонирани в „Музей за изкуството от периода на социализма“.