Общество

"Галъп": Почти 70% от българите не искат смяна на 3 март с 24 май

От Euronews България Euronews България
24 May BGNES Снимка: БГНЕС/Архив

„Сериозна съпротива среща добилата популярност теза за промяна на националния празник. Идеите за повече толериране на двойното гражданство в политическите институции явно също се натъкват на инстинктивна боязън“. Това сочи последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, с което се сондира какво е общественото отношение към август по отношение на конституционната реформа, анонсирана от управляващото мнозинство в НС.

На директното питане от типа „оставяме или променяме датата и с коя друга?“ - 69,3% от анкетираните приемат оставането на трети март, а общо 14% се разпределят в различни други опции измежду официалните празници, свързани с националната история: 9,6% искат смяна с двадесет и четвърти май, 3% – с шести септември, а 1,4% – с двадесет и втори септември, а останалите не могат да отговорят, сочи изследването.

Според него „на първо четене не се вижда сериозна степен на противоречие в масовото съзнание между трети март и двадесет и четвърти май, а самата промяна на националния празник не среща почти никаква подкрепа. Въвеждащият, възможно най-общ, абстрактен и в същото време личен, въпрос кой от двата празника се харесва повече, показва следната картина: 33% назовават трети март, а 10,7% назовават двадесет и четвърти май. 48% са в „средната“ опция от типа харесвам ги еднакво, но има и 2,4%, които не харесват нито един от двата празника. Останалите не могат да отговорят“. 

Относно индивидуалната конституционна жалба, изследването показва, че 61,3% от анкетираните се съгласяват, а 12,2% не се съгласяват, че е добре всеки да има право да я подава.

Цели 49,7% не показват никакъв инстинкт за това дали е добре Висшият съдебен съвет да се раздели на две – съдийски съвет и прокурорски съвет.

----

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 3-11 август сред 807 пълнолетни българи.