Euronews Сега

Трима загинаха при стрелба в Копенхаген

От Euronews България Euronews България

Трима са убитите след стрелбата в търговски център в Копенхаген, съобщават от полицията в датската столица. Загиналите са 17-годишни момче и момиче, както и руснак на 47 години. Други четирима са настанени в болница в критично, но стабилно състояние.

Стрелецът е 22-годишен датчанин, у когото са отрити пушка и боеприпаси. Властите предполагат, че мъжът е действал сам, но продължават да търсят евентуални съучастници. Според събраната информация до момента не става дума за тероризъм. В миналото стрелецът е търсил психиатрична помощ.

Ще повдигнем предварително обвинение за нарушаване на член 237 от Наказателния кодекс, където става дума за непредумишлено убийство. Няма нищо в разследването, нито в документите, нито в нещата, които открихме, нито в свидетелските показания, което да доказва, че това е терористичен акт.

Сьорен Томасен, шеф на полицията в Копенхаген

На по-малко от километър от мола в неделя трябваше да се проведе концерт на британския певец Хари Стайлс. Той обаче беше отложен.

Седнахме да хапнем, защото отивахме на концерт на Хари Стайлс, когато приключихме, всички вече бягаха. Помислихме, че е защото са видели Хари Стайлс, защото е в града. Но после видяхме паниката в един човек с дете, което падна. Той го взе и продължи да бяга, осъзнахме, че това вече не е шега.

Часандра Щолц, очевидец

След инцидента в района около мола бяха мобилизирани тежковъоръжени полицаи. Мотивите на стрелеца все още не са ясни.