Европа

Първи търговски кораб напусна успешно Одеса и украинските води на Черно море

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Контейнеровозът, плаващ под флага на Хонконг и управляван от германска фирма, снощи успешно е напуснал украинските териториални води в Черно море. Това става часове след като той успя да излезе от пристанище Одеса. Корабът беше блокиран в пристанището в продължение на повече от година и половина, през целия период на войната на Русия срещу Украйна.

Украйна направи важна стъпка към възстановяване на свободата на корабоплаването в Черно море, написа малко по-късно украинският президент Володимир Зеленски.

Той заяви, че значително ще увеличават капацитета си за производство на дронове, за да защитят не само пристанищата си, атакувани от Русия, но и цялата страна. Зеленски е разговарял с партньори и съюзници, за да осигури непрекъснати доставки на необходимите безпилотни летателни апарати и системи за противовъздушна отбрана.

 

Руските терористи за пореден път умишлено се насочиха към нашите пристанища и инфраструктура, която участва в осигуряването на световната продоволствена сигурност. Само за един месец, от опита на Русия да унищожи инициативата "Черноморско зърно" това е седмото масирано руско нападение. Пристанищата Рени, Измаил, Пивден, Одеса, Черноморск и Николаев - всеки руски удар по тях е удар по световните цени на храните.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Това е първият кораб, който използва временния коридор от и до украинските морски пристанища, който може да се използва от търговски кораби на собствен риск, съобщи вицепремиерът на Украйна Александър Кубраков. Коридорът беше създаден, след като миналия месец Русия прекрати постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за изнасяне на жизненоважно зърно от блокираните украински пристанища.

Украйна все повече разчита на пристанищата по река Дунав като алтернативен транспортен маршрут към Европа, след като Москва развали ключово военно споразумение за превоз по Черно море.