Европа

Военен експерт: Действията на Русия в Черно море нанасят щети и на България

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Всички действия, които Русия предприема от началото на войната срещу Украйна, и особено последния месец, след излизането от „зърнената сделка“, целят само едно – да бъде спрян по всякакъв възможен начин износът на зърно, и като цяло да бъде затруднена търговията на Украйна, а косвено с това, и на останалите черноморски държави, каквато е и България.“

Така военният експерт Ивайло Иванов коментира напрежението в Черноморския регион. По-рано стана ясно, че България и Румъния засилват наблюдението в Черно море след избухването на морска мина близо до румънски курорт на 30 км. от нашата граница. Генералният щаб на военноморските ни сили съобщи, че не са открити плаващи морски мини край българския и румънски бряг. Пак недалеч от българския бряг руски военен кораб откри предупредителен огън срещу товарен кораб.



Ето какво още сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Това нанася ще ти не само на Украйна, но и на държави като България. Част от нашата изключителна икономическа зона попада в рамките на обявено от руската армия учение – това е поредният ход и стъпка да създава напрежение в Черноморския регион, да прекъсва традиционните търговски маршрути и да нанася икономически щети.

Русия в някакъв смисъл повтаря стратегията си от зимата. Тогава целта беше да се унищожи енергийната инфраструктура на Украйна. Сега целта е да бъде унищожена в максимална степен способността на Украйна да изнася своята продукция на световния пазар, или поне да бъде затруднена в максимална степен. И по този начин да бъдат нанесени чисто икономически поражения на Украйна. На второ място, западните съюзници и въобще останалият свят, да подкрепят исканията на Русия – такива, каквито тя поставя – да ѝ се позволи да изнася своята селскостопанска продукция, да бъдат включени поне част от нейните банки обратно в системата SWIFT. Неща, с които тя по всякакъв начин се опитва да изнудва западните съюзници.

Но мисля, че вече започват да се забелязват признаци, че това ще даде контрапродуктивен резултат. Защото развиващите се държави, за които дори минимално покачване на цените на храните е доста чувствително за тяхното население, не мисля, че оценяват и подкрепят тази руска политика. Макар и през този период на войната те да заявяваха неутрална позиция, дори известна подкрепа за руската страна, мисля, че тези руски действия ще ги направят доста по-скептични и може би ще ги принудят да окажат известен натиск върху Москва.

Дали тя ще приеме този натиск, е трудно да кажем. Но няма никакво съмнение, че това е стратегията на Русия към момента.



Цялото интервю вижте във видеото.