Euronews Сега

Гърция се готви за тежки горски пожари

От Euronews България Euronews България

Гърция навлезе в труден месец заради опасност от горски пожари. Всички сили на Националната противопожарна служба и Гражданската защита са мобилизирани за противодействие на стихиите, като в борбата с тях ще помагат румънци и българи.

Първият контингент от над 200 пожарникари от 6 европейски страни, които ще помагат на гръцките си колеги в борбата с горските пожари, пристигна в Атина. 28 румънски огнеборци бяха посрещнати от министъра на гражданската защита и климатичната криза Христос Стилианидис и ръководството на националната противопожарна служба на Гърция.

Вие идвате по време на трудно лято за нашата родина, да ни помогнете и да докажете с действия, че европейската солидарност не е само теория, а нещо осезаемо.

Христос Стилианидис, министър на гражданската защита и кризата с климата 

Тази година ЕС създаде "пилотен проект за предварително позициониране", предназначен да доведе до постоянна програма за сътрудничество в гражданската защита в цяла Европа. Освен румънци, има и български пожарникари, които ще помагат за гасенето на пожарите в Гърция.

В страната е обявена висока степен на опасност от пожари. 3 юли е първият труден ден от пожароопасния сезон. Всички служители на пожарната служба и на поделенията на Гражданска защита са приведени в повишена готовност.

Предупрежденията важат за много райони в Централна, Западна и Южна Гърция и за островите в Егейско море.