Свят

СЗО предупреждава за нова мутация на COVID-19

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Поредна нова мутация на COVID-19 провокира експертите от Световната здравна организация да предупредят страните по света да не прекратяват мерките си за наблюдение. Здравният орган на ООН твърди, че новият вариант EG5 е мутация на Omicron и има сходни ефекти. Мутацията към момента е открита в 51 държави, но СЗО казва, че това вероятно се дължи на факта, че тези държави са по-активни в тестването за вируса. Регистрирани случаи има в Китай, Корея, Япония и Канада.

 

Знаете, че постиженията, които постигнаха във всички тези аспекти - наблюдение, клинични грижи, превенция на инфекциите, контрол - всичко, което направиха за COVID 19, е инвестиция за бъдещето. Така че премахването на тези системи е наистина недалновидно.

Мария ван Керкхов, епидемиолог в СЗО

Тя добави, че при положение, че само в половината от света се провеждат тестове за вируса, е разбираемо разпространението на EG5 да е много по-широко, отколкото показват тестовете.

 

През зимните месеци хората прекарват повече време на закрито. Но и през лятото хората прекарват повече време на закрито заради климатиците. Този вирус ще се възползва от това.

Мария ван Керкхов, епидемиолог в СЗО

Керкхов също така предупреди да не се правят предположения за това къде е започнала мутацията на вируса. EG5 представлява 17,4 % от положителните тестове. СЗО също така отбеляза, че вирусът не е толкова сезонен, колкото предишните.