Европа

Заради блокираната зърнена сделка: Хиляди украински производители остават без препитание

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

След оттеглянето на Русия от зърнената сделка миналия месец, хиляди украински зърнопроизводители остават без препитание. Пристанищата за експорт са блокирани и обстрелвани от руската армия, което поставя бранша в безпрецедентна криза.

Виктор Цвик е прибрал 4800 тона пшеница този месец, но след като Русия се изтегли от споразумението, което позволяваше на Украйна да доставя зърно за държавите по света, той няма представа къде ще отиде продукцията му и как ще оцелее любимата му ферма. 90% от пшеницата му се изнася навън. За него това е трагедия. Дължи заплати и на 77 работници, които не знае как ще изплати.

"Какво мога да почувствам в тази ситуация? Това е голяма скръб за всички. Трудно ми е да говоря за това. Но трябва да го преживеем", казва Виктор Цвик, зърнопроизводител.

Докато държавите по света настояват за възстановяване на сделката за зърното, а бойните действия в Черно море се ожесточават, украинските фермери се чудят как да продължат да работят и да доставят храната, която е изключително важна за хората в развиващите се страни, борещи се с глада. Агрономът Олександр Сивогорло обяснява, че има ограничени маршрути за износ през река Дунав, но опасността е голяма, защото Русия се е насочила към украинските пристанища и там.

"Повечето от държавите, за които изнасяме, са северноафрикански. Египет взима много голямо количество зърно. Също така Индия, Китай, страните от Близкия изток. От това, което Украйна произвежда, тя потребява само 15-20 % . 80% от него трябва да се изнася, но днес нямаме тази възможност", посочва Олександр Сивогорло, агроном.

Стопанствата са принудени да търсят алтернативи като например бартерни схеми с доставчиците, при които част от реколтата се разменя за по-добри торове. Освен това някои зърнопроизводители започват да произвеждат различни продукти, за които знаят, че може да продават на вътрешния и международния пазар, без да правят прекомерни разходи, като слънчогледово и рапично масло, и ще намалят зависимостта си от износа на зърнени култури.