Европа

Хърватия дава пристанищата си за транспортиране на украинското зърно

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руските въздушни удари са унищожили този месец около 180 000 тона зърнени култури в Украйна само за 10 дни, съобщи украинското външно министерство.

Русия нанесе многократно въздушни удари срещу украинска пристанищна инфраструктура след оттеглянето си от Черноморската зърнена инициатива, която даваше възможност на Украйна безопасно да изнася продукцията си.  

В търсене на нови възможности за рализиране на реколтата стана ясно, че Украйна и Хърватия са се договорили да използват хърватските пристанища за износ на украинско зърно, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба. Той проведе разговори с хърватския си колега Гордон Гирлич-Радман, който посети нападнатата страна.

 

Договорихме се за възможността за използване на хърватските пристанища на река Дунав и в Адриатическо море за транспортиране на украинско зърно. Сега ще работим за изграждането на най-ефективните маршрути до тях и ще се възползваме максимално от тази възможност. Всеки принос за деблокиране на износа, всяка отворена врата е реален, ефективен принос за продоволствената сигурност в света. Благодарен съм на Хърватия за нейната конструктивна помощ.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

Първият дипломат на Украйна проведе срещата чрез видеовръзка, след като наскоро даде положителна проба за COVID-19. Предвид оттеглянето на Руската федерация от Черноморската инициатива за зърно, износът на украински храни беше на първо място в дневния ред.

Украйна, която е основен доставчик на царевица, пшеница, ечемик и растително масло, изнесе 33 милиона тона зърно в рамките на продължилата почти година сделка. Тя имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза. Украйна можеше да изнася и между 2 и 2,5 милиона тона на месец по река Дунав и по сухопътни и железопътни линии през Европа.

Сега това са единствените маршрути за износ на зърно, но те предизвикаха спорове сред близките европейски държави. Освен това използването им е свързано с повече разходи за украинските земеделци. Миналия понеделник Русия нанесе въздушни удари и по дунавско пристанище, а това породи въпроси около надеждността и бъдещето на този маршрут.