Икономика

Ако има доказани системни злоупотреби със средства от ЕС в България, ще има финансови санкции, смята експерт

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ако бъдат доказани системни злоупотреби с европейски средства в България, ще има финансови санкции. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria доц. Христо Христев - преподавател по европейско право в Софийския университет във връзка с с първите обвинения на Европейската прокуратура у нас. По думите му ако се докажат злоупотреби, България ще трябва да възстанови средствата в бюджета на ЕС.

 

Логиката на европейската уредба е, че всички средства, които са предоставени и получени в нарушение на европейското законодателство, трябва да бъдат възстановени от реципиентите. Ние не веднъж сме били в ситуация да трябва да връщаме средства на ЕС. Към настоящия етап не са откроени и направени публично достояние някакви фрапантни нарушения.

По думите му трудно би могло да се прогнозира каква ще е сумата, която страната ни ще трябва да върне на Европейския съюз, защото предстои да стане ясно какви са били нарушенията и каква е тяхната системност. Според Христев могат да бъдат спирани дори средства по цели програми, както се е случвало и в миналото.

Цялото интервю вижте във видеото.