Общество

Спекула с цената на свинското месо е изключена, категоричен е земеделският министър

От Euronews България Euronews България
Kiril Vatev BGNES (1) Снимка: BGNES

Всяко лято цените на месото "скачат", каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в отговор на въпрос защо през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5 на сто, по данни на платформата на икономическото министерство за информация за пазара на храни. В случая спекула е изключена, заяви Вътев, цитиран от БТА.

Сред причините за този ръст министърът посочи по-високите разходи за отглеждане на животните в свинефермите и допълни, че се очаква през есента цените да се понижат. Освен това Вътев напомни за променената ситуация, свързана с войната в Украйна, наслагването на ефектите от ковид кризата, ръста на цените на горивата, тока и фуражите. Няма нищо изненадващо и спекулативно, каза Кирил Вътев след края на днешния Консултативен съвет по месото.

Няма голяма разлика в цената на свинското месо в България спрямо други държави от ЕС, единствено отражение върху нея може да има заради това, че българските ферми са по-малки от европейските. Такова мнение изрази Петко Петков, който е член на Асоциацията на месопреработвателите. Според него момента цената на свинското без ДДС е такава, каквато е в другите държави от ЕС.