Свят

Руският Далечен изток се бори с щетите от тежките наводнения

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руският Далечен изток продължава да се бори с преодоляване на щетите от наводненията след преминаването на тайфуна „Ханун“. Проливните дъждове вече отнеха живота на най-малко трима души - една жена и две деца на 10 и 12 години.

Повече от 2000 души са евакуирани от наводнените райони на Приморския регион в руския Далечен изток, включително 405 деца,  съобщиха от службата за извънредни ситуации.

Проливни дъждове наводниха стотици села в региона след тайфуна „Ханун“, който връхлетя Япония по-рано тази седмица, преди да се насочи към Корейския полуостров.

Само през почивните дни бурята, макар и отслабена, донесе в някои райони двойно повече валежи от месечната норма.

Над 4300 жилищни сгради са наводнени, а 28 населени места са откъснати от наводненията, като са засегнати 16 от районите на региона.

Повечето пострадали къщи са в Октябърски общински район в региона на Приморие, с административен център Владивосток. Наводнението в Усурийск, вторият по големина град в Приморие, е най-тежко и най-голямо за последното десетилетие. Засегнати са около 40% от територията му.

Москва изпрати експертна група за наблюдение, която да следи процеса на почистване на засегнатите територии в Далечния изток на страната, след като тайфунът „Ханун“ премина през Приморския край.

Задачата на работната група ще е да „координира работата по отстраняване на последствията от наводнението." Със самолет на министерството е доставена хуманитарна помощ, а хеликоптери Ми-8 са използвани за прехвърлянето на спасителите на терен.