Свят

Катастрофални наводнения в Норвегия причиниха щети за над 100 млн. долара

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Унищожителните наводнения принудиха хиляди хора да се евакуират от цели райони в югоизточна Норвегия. Местните се подготвят за нови наводнения и свлачища, тъй като реките, придошли от няколко дни на проливни дъждове, пренасят големи количества вода през планинските региони.

Река Бегна, която минава през град Хьонефосен, излезе от бреговете си и поради опасност от свлачища, а общината е обявила евакуация.

Около 200 души бяха откарани с автобуси в близък хотел, подпомогнати от служители на Червения кръст и норвежката гражданска защита.

Това, което правим сега, е основно да се грижим за всички, които са евакуирани. Посрещаме ги в местния хотел, можем да им създадем усещане за спокойствие. За нас е важно да се погрижим за имуществото, но на първо място са животът и здравето. Това е най-важното нещо, върху което работим в момента.

Торе Исаксен, директор на община Хьонефос

Хората, живеещи в близост до водните пътища, бяха преместени на безопасно място, като взеха вещите си от домовете и преместиха колите си на по-високо място.

Хеликоптерите са в готовност да помогнат за преместването на хората от отдалечените райони, а доброволци помагат в застрашените градове

Властите не предоставиха данни за броя на евакуираните в цялата страна, но се смята, че броят им е достигнал поне 4000.

Първоначалната оценка на щетите е близо 100 млн. долара, според Норвежкия пул за природни бедствия.

Въпреки че дъждът в по-голямата си част е спрял, властите твърдят, че наводненията се очаква да продължат поне до петък.

Основните пътища и железопътни линии вероятно ще бъдат затворени в продължение на дни.

Катастрофалните наводнения, които са едни от най-тежките в скандинавската страна през последните години, бяха предизвикани от няколкодневни проливни летни дъждове.