Европа

Нова жертва и много ранени при руски обстрел на Запорожие (Обновена)

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

При руски ракетен удар в град Запорожие загина един човек и бяха ранени най-малко 14 други, включително две деца. Според украинската полиция руската армия е използвала ракета "Искандер".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в социалната мрежа Туитър, че екипите за спешна помощ в района помагат на всички пострадали. Ракетата е улучила и разрушила хотел Рейкарц, в който служители на ООН и неправителствените организации, които са помагали на жертвите на войната, често са отсядали. Това потвърди и Координаторът на ООН за хуманитарната помощ в Украйна Денис Браун. Той определи атаката като цитирам "напълно неприемлива".

"Моите съболезнования. Всички служби са на мястото на инцидента и спасяват човешки животи. Всеки наш воин, който унищожава окупаторите и освобождава украинската земя, ни приближава до справедливостта. Украйна ще възтържествува. Руският терор ще се провали", написа в Twitter Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски сподели и, че продължава да работи по "украинска доктрина", която ще бъде основа за трансформацията на страната. По време на вечерното си обръщение той заяви, че Украйна трябва да се възползва от цитирам "историческата възможност за развитие" след края на конфликта с Русия. Той добави, че доктрината ще осигури на украинците повече защитни системи и мерки за противовъздушна отбрана за в бъдеще. Планът има за цел и да се съсредоточи и върху подкрепата и рехабилитацията на ветераните от войната.

Президентът на Украйна каза още, че е разговарял с митрополита на Вселенската патриаршия Емануил за стратегиите за прилагане на "Формулата за мир". Тема на разговорите е била и връщането на отвлечените от Русия деца обратно на украинска земя.