Икономика

Руската рубла достигна 16-месечно дъно: 107 рубли за едно евро

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руската рубла достигна над 16-месечно дъно, възпрепятствана от силното търсене на чуждестранна валута и ограниченото предлагане. Друг фактор е намаляващият търговски излишък и разширяващият се бюджетен дефицит на Русия.

Рублата се понижи с 0,2% спрямо долара до 97, което е най-слабата ѝ точка от 25 март 2022 г. насам.

Тя загуби 0,14 на сто, като се търгува 107 рубли за едно евро.

Ограниченото предлагане на чуждестранна валута от страна на износителите продължава да оказва натиск върху позициите на рублата, което се дължи както на проблемите с репатрирането на средства, така и на намаленото предлагане за износ.

Рублата отслабна с почти 6% спрямо долара още през август, след като загуби подкрепата на данъчния период в края на месеца, който обикновено кара фирмите износителки да преобразуват валутните си приходи, за да покрият местните си задължения.

През цялата година рублата е подложена на натиск от свиващия се търговски баланс на Русия, тъй като приходите от износ намаляват, а вносът се възстановява. От началото на тази година досега рублата е спаднала с около 28% до нива.

След неуспешния въоръжен бунт на "Вагнер" в края на юни рублата спадна с почти 13%.

Възможно е двойката долар-рубли да достигне границата от 100 рубли за долар, което ще принуди руските парични власти да предприемат някои стъпки за ограничаване на девалвацията, а износителите да увеличат продажбите на валутни приходи, сочат анализатори.