Euronews Уикенд

Руската валута достигна дъно от 82 рубли за щатски долар

От Euronews България Euronews България

Руската рубла се срина до едногодишно дъно спрямо щатския долар, достигайки 82 рубли за долар на Московската фондова борса.  

Стойността на руската валута спрямо щатския долар спадна до нивото, което имаше малко преди Русия да започне така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна. 

Курсът от 82 рубли за долар продължи бавния, но стабилен спад, започнал в средата на януари миналата година. За последен път руската валута достигна до това дъно през април миналата година, два месеца след като Кремъл започна офанзивата си в Украйна.

 

За да си купиш нов лаптоп трябва да плащаш в друга валута. И съответно с всеки изминал ден става все по-скъп. За две седмици той поскъпна с 20 000, което е около 245 долара.

Йелена Калашнкова, 42 г., домакиня

Спадът на рублата отразява продължаващите опасения за дългосрочните икономически перспективи на Русия на фона на международните санкции. А също и забраната на Европейския съюз за износ на петрол по море и широкомащабното напускане на Русия на повече от 1000 западни компании. Руският президент Владимир Путин, който досега заявяваше, че Москва се противопоставя успешно на санкциите, миналата седмица призна, че те могат да имат "негативни" последици за страната му.

 

Поради изолацията на руската икономика през последните 12 месеца този спад на рублата няма да има същото въздействие, каквото би имал в противен случай. Русия успешно се справя сама в осигуряването на хранителните продукти за страната. Ясно е, че енергийната криза, която засяга Европа и останалата част от света, не засяга Русия. Много вносни продукти, които вече не се предлагат от Европа, идват от Азия. Така че ефектът от инфлацията дори на този спад от 35% ще бъде доста скромно.

Крис Уийфър, главен изпълнителен директор на Macro-Advisory 

Рублата изгуби около половината от стойността си при рязък спад в първите дни на войната. Тя се възстанови, след като Русия въведе капиталов контрол, и дори придоби значителна стойност. През юни рублата се търгуваше за около 52 долара. От средата на януари обаче стойността и е спаднала с около 35%. През последните месеци Русия твърди, че адаптира икономиката си към западните санкции. Процес, който Кремъл се надява да приключи до 2024 г.