Общество

След анекс за 15% увеличение: Минималната заплата на учителите става 1709 лв.

От Euronews България Euronews България
Uchilishte

Учителските заплати се увеличават с 15%. Това става по силата на анекс към колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори, съобщиха от пресцентъра на просветното министерство.

Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 януари 2023 г.

„По този начин правителството гарантира националния приоритет за поддържане на ниво на учителските заплати от 125% от средното възнаграждение в страната“, посочи министърът на образованието.

По думите му с държавния бюджет са гарантирани „както заплащанията на заетите в образованието, така и продължаването на започналите ремонти и модернизация на училища и общежития в страната“.

С подписания анекс минималната основна заплата на учителите става 1709 лева. Такава ще е тя и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини, уточняват от МОН.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1831 лв. Директорите ще получават най-малко 2082 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 1926 лв.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени 524 млн. лв. от държавния бюджет.