Политика

„Левицата“, БСП и Възраждане пазят Паметника на Съветската армия с палатков лагер (Обновена)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Със символичен палатков лагер от „Левицата!“ обявиха протест срещу процедурата за преместване на Паметника на съветската армия. Пред монумента бяха разпънати четири палатки и една шатра.

Лагерът бе изграден от дозина поддръжници на лявата коалиция. Според представителя на коалицията Мая Манолова, процедурата по премахване на Паметника на съветската армия е задвижена в услуга на предизборната кампания за местния вот на десните политически формации.

Главният редактор на сайта pogled.info Румен Петков смята, че наслагващите се действия на управляващите на местно и национално ниво, като процедурата за преместването на Паметника, идеята за смяната на датата на националния празник и критиките на премиера Денков към СЕМ, че не се борят с дезинформацията, са самоинициатива на десните политици у нас, която не е свързана с натиск от чужбина.

Протестът в защита на монумента е подкрепен и от две парламентарно представени партии – БСП и Възраждане, които също се обявиха против премахването му.

Според Георги Свиленски от БСП са обезпокоени от това, че изобщо някой би могъл да си помисли да премести който и да е паметник. Той каза още, че хората, които застават зад преместването, не знаят добре историята и не знаят какво символизира този паметник.

PSA Levicata 2 Снимка: Euronews Bulgaria

Преди седмица от областната управа на София заявиха, че преместването на монумента е сред приоритетните им задачи. На процедурата е даден ход и тя се движи най-бързо според предвидените срокове, написаха от там. От областната администрация добавиха, че са изпратили запитване до директора на Националната галерия относно възможността скулптурните фигури и барелефите от монумента да бъдат експонирани в „Музей на изкуството от периода на социализма“ към галерията.

Междувременно районният кмет на район "Средец" Трайчо Трайков заяви в публикация в Facebook, че държавата сама ще поеме организацията по преместването на Паметника на съветската армия, без да прехвърля отговорността за това върху Столична община.

"Преди малко имах среща с областния управител на София г-жа Вяра Тодева по теми, свързани с район Средец и една от тях, разбира се беше съдбата на т.нар. "Монумент паметник на съветската армия". Получих информация за действията, които се предприемат, но основното е, че са избрали по-отговорния и директен път - да поемат цялата организация по преместването, без собствеността да се прехвърля към Столична община. За което благодаря на г-жа Тодева."