Политика

Георг Георгиев, ГЕРБ: Управляващото мнозинство се разпадна заради собствените си далавери

От Euronews България Euronews България

Управляващо мнозинство няма, то се разпадна под натиска на собствените си далавери и вътрешнопартийни крамоли.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ бившият зам.-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов и председател на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев.

Той каза, че няма информация депутати от ГЕРБ да участват в разговори за подкрепа на правителството.

Всички знаят, че ние сме достатъчно консолидирани и хомогенни, за да не допуснем никога подобен тип вмешателство.

Георг Георгиев, ГЕРБ

По думите му това, че ГЕРБ не допуска вътрешнопартийни скандали и междуособици да излизат на бял свят, не означава, че в партията няма различни мнения и демокрация. Според Георгиев без опозицията в лицето на ГЕРБ не би имало „нормален бюджет“, нито мандат на правителството за помощ за Украйна и споразумението за Република Северна Македония.

„Опозицията много парадоксално всъщност е тази, която довежда стабилността в държавата“, посочи той.

Георгиев отрече всякаква възможност за подкрепа от ГЕРБ на ново правителство на „Продължаваме промяната“ в рамките на това Народното събрание.

Според него управляващите лъжат, че имат подготвени проекти за необходимите законови изменения по Плана за възстановяване и устойчивост.

Относно кризата в отношенията ни с Русия, Георгиев коментира, че премиерът в оставка Кирил Петков е изпуснал много моменти, в които държавата е можела да защити по достоен начин честта и суверенитета си.

Има много по-адекватен и дипломатически издържан начин, по който може едно такова решение, ако е взето, да се случи.

Георги Георгиев за изгонените руски дипломати

Той припомни, че по времето на ГЕРБ са били обявени 10-12 руски дипломати за персона нон грата:

„Но тогава вие си спомняте – прокуратурата, външно министерство, министерски съвет. Следваше се много ясна нишка. Това е било подплатено със съответната информация, идваща от специализираните служби“, отбеляза Георгиев.

По думите му нотите за отзоваване на руските дипломати не бива да се отменят, защото това би нанесло големи щети по външнополитическия образ на България.

Във връзка с т.нар. „френско предложение“ по въпроса с РСМ, Георгиев заяви, че нямало да настъпи нищо зловредно за България и българските интереси били защитени.

Целия разговор вижте във видеото.