Култура

Котките, които станаха интернет феномени

От Euronews България Euronews България
1 Grumpy Cat Bob Lil Bub Снимка: Колаж euronews.com

На 8 август се отбелязва Международният ден на котката - празник на всичко котешко - но кои четириноги търсачи на слава са спечелили слава в интернет?

Международният ден на котката се отбелязва за 21-ви път днес и е празник, който повишава осведомеността за нашите котешки приятели по целия свят.

Създаден от Международния фонд за хуманно отношение към животните през 2002 г., през 2020 г. той е предаден на британската организация с нестопанска цел International Cat Care.

Въпреки че кучетата официално са най-популярният домашен любимец в света, котките са на второ място - и това не е изненада за никого.

Произхождащи от африканската дива котка, първите исторически сведения за котките датират още от Древен Египет.

Цивилизацията и котките вървят ръка за ръка оттогава насам, като първото известно котешко божество се дължи на преклонението на древните египтяни пред тези същества и разглеждането им като богове.

По време на Първата династия Мафдет е смятан за покровител на змиите, скорпионите и злото, а дори и след рухването на цивилизацията котките стават популярни навсякъде.

От борбата с вредителите, през символите на статута до иконите на суеверията през Средновековието - котките са правили всичко.

Днес те са може би най-известните личности в интернет, превърнали се в мемове и влиятелни личности в социалните мрежи, които се радват на милиони фенове.

Без повече приказки, Euronews Culture е тук, за да ви представи три от най-влиятелните котки на интернет епохата...

Намръщената котка

Вероятно най-разпознаваемата котка, известна в интернет, всъщност се казва Тардар Сос.

Прякорът ѝ се дължи на нейното постоянно "намръщено" изражение, чиито изображения създават безброй мемета, восъчни фигури и стоки, което носи на собственичката ѝ Табата Бундесен солидни доходи.

Страдаща от недоносена захапка и котешко джудже, тя става известна, след като братът на Табата публикува снимка на Tardar Sauce в Reddit.

3 Grumpycat Снимка: Matt Sayles/Invision/AP via euronews.com

Тя умира само на седемгодишна възраст от усложнения, причинени от инфекция на пикочните пътища през 2019 г.

Нейното наследство обаче продължава да живее и Grumpy Cat все още може да се похвали с над 8 милиона харесвания във Facebook и повече от 4 милиона последователи в Instagram и Twitter взети заедно.

Освен това не можем да забравим и времето, когато тя беше филмова звезда. Нейното подобие се появява във филма "Най-лошата Коледа на Гръмпи Котка" от 2014 г., където котешката звезда е озвучена от Обри Плаза.

Choupette

Четириногата приятелка на покойния дизайнер Карл Лагерфелд навършва 12 години следващата седмица и е звезда от самото начало.

Choupette принадлежи на дългогодишния творец на Chanel до смъртта му през 2019 г.

5 Karllagerfeld Снимка: JOEL SAGET/AFP via Getty чрез euronews.com

Бялата бирманска котка, която има 258 000 последователи в Instagram, е с имидж на модна икона и се твърди, че има собствен iPad, вечеря на масата и за нея се грижат две прислужници - Франсоаз и Марджъри. Жените са натоварени със задачата да се грижат за козметичния режим и пълния дневник на Choupette.

Най-шикозната котка в интернет очевидно има книга, написана за нея - през 2014 г. излезе "Choupette: The Private Life of a High-Flying Fashion Cat". Тя също така е била почти съпруга на покойния си собственик, като Лагерфелд разказва пред CNN: "Никога не съм мислил, че ще се влюбя така в една котка".

През май тази година много се спекулираше дали тя ще присъства на Met Gala 2023 в Ню Йорк, на която се честваше наследството на Карл Лагерфелд.

В крайна сметка тя си остана у дома, но бе почетена от безброй знаменитости, сред които Doja Cat, Lil Nas X и, най-травматично, Джаред Лето, който облече копие на Choupette в човешки размер.

Уличната котка Боб

Този рижав Том не само вдъхновява поредица от книги и филм - "Уличен котарак на име Боб", но и спасява живота на собственика си.

Джеймс Боуен се запознава с Боб през 2007 г. по време на битката си с наркотичната зависимост и бездомността. Двойката се запознава, след като Боб е изоставен и ранен, а Боуен решава да се грижи за него, като харчи парите, които е спестил за храна, за лекарства, за да възстанови здравето на котарака.

Наречен на убиеца Боб от сериала "Туин Пийкс", котаракът придобива известност, след като придружава Боуен, който се занимава с букинг или продава списание The Big Issue в Лондон.

8 Jamesbowen Alastair Grant/Invision чрез euronews.com

Видеоклиповете с Боб стават популярни, а славата му нараства, като Боуен написва книгата "Уличен котарак на име Боб" за тяхната връзка. По тази хитова публикация през 2016 г. е направен филм, в който Боб играе себе си заедно с шестима двойници.

През 2020 г., докато живее като домашна котка, Боб избягва през прозорец, който по погрешка е оставен отворен, и е блъснат от кола, което причинява смъртта му.

В свое изявление Боуен казва, че Боб е спасил живота му, като пише: "Толкова е просто. Той ми даде много повече от другарство. С него на моя страна намерих посока и цел, които ми липсваха".

Lil Bub

Звездата от Tumblr Лил Буб беше истинска знаменитост, известна колкото много други хора.

Всичко започна през ноември 2011 г., когато снимки на животинчето бяха публикувани в Tumblr, а след това и в Reddit.

Родена като дребосък от кучилото си, родено от дива майка, тя имала няколко генетични мутации и трудно била осиновявана.

9 Lilbulb Lil Bub instagram чрез euronews.com

Страдаше от екстремна форма на котешко джудже, поради което крайниците и долната ѝ челюст бяха малки в сравнение с останалата част от тялото ѝ. Винаги ѝ се струваше, че изплезва език.

В крайна сметка тя получава дом от Майк Бридавски, който казва: "Хей, Баб!", когато я прибира.

С набирането на популярност Бридавски продава различни стоки на Лил Буб и я води на срещи, като дарява голяма част от печалбите на групи за спасяване на животни.

През 2013 г. излиза "Книгата на Лил Буб: В книгата "Необикновеният живот на най-невероятната котка на планетата" се появява и миниатюрното създание, което позира и за кампания на PETA, насърчаваща хората да кастрират домашните си любимци.

Появявайки се на кориците на списания и като котка в редица филми, Lil Bub участва и в Lil Bub & Friendz, документален филм, чиято премиера се състоя на филмовия фестивал Tribeca през 2013 г. и спечели наградата за най-добър игрален филм на фестивала Tribeca Online.

Лил Буб умира в съня си през 2019 г. след период на борба с агресивна костна инфекция, но наследството ѝ продължава.

По време на 8-годишния ѝ живот учените установяват, че тя има рядка генна мутация, откривана досега само при една мишка и петнадесет човека, което означава, че тя помага на хората дори и след преждевременната си смърт.

Nyan Cat

Списъкът на известните в интернет котки не би бил пълен с една карикатурна котка - при това смешна.

През април 2011 г. в YouTube беше качен видеоклип с японска поппесен и съвсем обикновена анимирана котка с торс от поп-тарт, която летеше в пространството, оставяйки след себе си дъгова пътека.

Всъщност Nyan Cat е базирана на истинска котка - Марти. Той е принадлежал на създателя на вирусния мем Кристофър Торе, който е нарисувал причудливото изображение и го е превърнал в GIF.

10 Nyancat Снимка: Wikimedia Commons чрез euronews.com

Малко след това потребителят на YouTube Saraj00n комбинира анимацията на котката с версия на японската песен "Nyanyanyanyanyanyanya!" - ономатопоечна имитация на вика на котка на азиатски език.

През 2012 г. видеоклипът печели наградата Webby за "Мем на годината" и до момента е гледан повече от 205 милиона пъти, което превръща измислената котка в една от най-известните в целия интернет. През февруари 2021 г. оригиналният създател на GIF-а, Крис Торес, създава актуализирана версия на Nyan Cat и я продава като NFT за равностойността на 535 000 евро - козина истинска!

 

Автор: Sasha O'Donoghue, Euronews