Спорт

Тежък жребий за Лудогорец и Левски - "орлите" ще играят с Аякс, а "сините" с Айнтрахт, ако преодолеят съперниците си в трети кръг на eвротурнирите

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Levskiludogorets Снимка: БГНЕС

Отборът на Лудогорец ще срещне нидерландския гранд Аякс, ако се класира за плейофите на Лига Европа. Това отреди жребият, който бе изтеглен днес в Нион.

Българският шампион беше поставен в трета урна и трябваше да срещне отбор от първите две. Аякс завърши на трето място в нидерландската Ередивизи през миналия сезон. Грандът е рекордьор по титли на Нидерландия с 36. Мачовете от тази фаза на турнира са на 24 и 31 август, като българският тим ще бъде домакин в първата среща и ще гостува в Амстердам на реванша. Победителят ще играе в групите на Лига Европа, а загубилият - в групите на Лигата на конференциите.

"Орлите" обаче първо трябва да се справят с казахтанския Астана в третия кръг на квафиликациите, като първият двубой между двата тима е утре в Казахстан. Реваншът в Разград е след седмица. Ако отпадне от Астана, Лудогорец все пак ще има шанс за влизане в групите на Лигата на конференциите през плейоф, като ще срещне латвийския Валмиера или албанския Партизани, като ще бъде домакин в първия мач.

Отборът на Левски също изтегли възможно най-лошия жребий за плейофите на Лигата на конференциите. Ако "сините" се справят с израелския Апоел Беер Шева в третия квалификационен кръг на турнира, те ще срещнат един от най-силните отбори в надпреварата Айнтрахт Франкфурт в спор за участие в груповата фаза. В четвъртък Левски гостува на Апоел, а седмица по-късно посреща своя съперник в реванша на "Герена", като при успех тимът на Николай Костов ще бъде домакин на Айнтрахт на 24 август, а в последния ден на август ще гостува във Франкфурт. Айнтрахт спечели Лига Европа през 2022 г., a през миналия сезон завърши на 7-о място в Бундеслигата и игра финал за Купата на Германия, загубен от РБ (Лайпциг). Сред другите варианти за съперник бяха Астън Вила и Фиорентина.

Още спортни новини вижте във видеото: