Euronews Уикенд

Туристите се завръщат в Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Радостна гледка – туристите се връщат в Европа. Из целия континент популярните туристически дестинации отбелязват сериозно увеличение на посетителите. Въпреки че това е добра новина за индустрията, КОВИД още не си е отишъл. Има опасения, че разпространението на вируса може да се ускори през лятото.

 

Експертите ни казваха, че трябва да изчакаме две, три, четири години преди да възстановим нивото от 2018, 2019 г. Те бяха много добри години. Няколко седмици ни трябваха от 15 февруари насам не само за да се възстановим, но и да надминем най-добрия резултат, който някога сме имали. 

Серж Кашан – изпълнителен директор на хотелска верига във Франция

В Рим Колизеумът е едно от първите места за посещение на чуждестранните туристи. Носенето на маска все още е задължително в градския транспорт, но отношението към мярката е свободно.

 

За мен най-голямото предизвикателство беше да свикна да нося маска в това горещо време. Има много хора, които не носят маски, въпреки че са задължителни. 

Флориан Тирфелтер – турист от Германия

В гръцката столица Атина чуждите туристи се завърнаха с хиляди, те са доволни, че могат да пътуват отново, след като мерките срещу КОВИД бяха облекчени.

 

Помнейки как беше по време на пандемията - празно и мъртво, сега е хубаво да видим, че всичко се надига отново и хората могат да пътуват свободно, да се разхождат навън. 

Джени – туристка от Колумбия 

Гръцкото правителство и представители на индустрията са убедени, че броят на туристите ще продължи да нараства тази година, след като противоепидемичните мерки бяха отменени.