Euronews Уикенд

Стачки по летищата в Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Сериозно недоволство сред служителите на европейски авиокомпании и летища. Анулации и закъснения на полети има на летищата във Франция, докато работниците стачкуват с искания за увеличаване на заплатите.

 

Дейността на летището достигна 95% от нивата отпреди КОВИД с изключение на това, че сега имаме с 20 000 души персонал по-малко, а условията на труд се влошават драматично.

Николас Перейра – член на синдиката CGT на летище Орли 

Не можем да се справим с пътникопотока, колегите не могат да ползват почивки, което звучи невероятно... Това е причината за този хаос.

Фабрис Крике – секретар на синдикат FO 

Протестите съвпадат с възстановяването на туризма това лято след две години на ограничения и забрани. Някои пътници не крият разочарованието си. 

 

С набирането на нов тласък на КОВИД не е много хубаво. Ситуацията е неблагоприятна за хората, които трябва да хванат самолет и които имат резервации от няколко месеца. Превърнахме се в заложници. 

Силви Шампон – пътничка

Ситуацията е тежка и за работниците на нискотарифните авиокомпании "Райънеър" и "Изиджет" в Испания, които искат равно заплащане с европейските си колеги.


Във Франция и Германия синдикатите настояват за увеличение на заплатите и наемане на повече персонал, за да се справят летищата с цунамито от летни ваканционни полети. Закъсненията са редовни, а някои пътници пристигат с ден по-рано, за да са сигурни, че няма да изпуснат полета си.