Общество

След убийствата в Лозен: Рокади и искания за оставки в структурите на СДВР и прокуратурата (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Borislav Sarafov BGNES Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Снимка: БГНЕС, архив

Двойното убийство в софийското село Лозен предвизвика трусове в системата на прокуратурата и МВР, след като се оказа, че през миналата година задържаният за престъплението е извършил друго убийство, на 22-годишна жена, но е бил пуснат на свобода с мярка "подписка". Повече от година след този случай ръководството на МВР откри сериозни пропуски в работата на служители на СДВР.

"По настоящото досъдебно производство постъпват доказателства, според които може да се направи обосновано предположение, че са допуснати съществени пропуски във връзка с установяване на фактическата обстановка и набавяне на годни доказателствени средства, касаещи престъпление на същото лице от април 2022 г.", съобщиха от МВР. Във връзка с тези констатации началникът на сектор „Престъпления против личността" към отдел „Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР гл. инспектор Григор Йосифов е преназначен на по-ниска длъжност, а началникът на столичното Осмо РУ напуска системата на МВР.

Ще бъдат назначени проверки, в хода на които ще се изяснява тежестта на установените нарушения от страна на различните служители от МВР, се казва още в прессъобщението на силовото ведомство. 

Реакция имаше и отстрана на прокуратурата. „Заради сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици“ изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на административния ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

„Очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура - г-жа Невена Зартова. В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет“, посочва в свое изявление Сарафов.

Той мотивира решението си с допуснати „очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние“.

„Административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в спешен порядък следва да извършат проверки по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на смърт, като при необходимост и при наличие на установен извършител да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения“, казва още Сарафов и се заканва, че ще бъде безкомпромисен към всеки административен ръководител и към всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение в разследване на престъпленията срещу личността.