Общество

Пълни самопризнания: Спор за пари стои в дъното на двойното убийство край София (Обновена)

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Извършителят на двойното убийство в с. Лозен е направил пълни самопризнания, задържан е за 72 часа, а мярката му за неотклонение ще бъде гледана в понеделник. Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка - "задържане под стража". От държавното обвинение потвърдиха, че преди година 34-годишният Чавдар Бояджиев е причинил смърт по непредпазливост. Съдът го освобождава с мярка "подписка". Случаят предизвика трусове в прокуратурата и МВР. Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на административния ръководител на софийската районна прокуратура Невена Зартова. Освободен е и началникът на осмо районно управление, а ръководството на МВР снема доверието си от началници в структурата на СДВР.

Двойното убийство е извършено с огнестрелно оръжие по особено жесток и мъчителен начин, стана ясно от прокуратурата. На 4 август 34-годишният Чавдар Бояджиев е арестуван на пътя между Айтос и Бургас и направил пълни самопризнания.

По време на огледа са иззети изключително важни веществени доказателства, пистолет с пълнител е имало един патрон и в цевта на пистолета също е имало един патрон, иззети са дрехи на обвиняемия и банкова карта на убитото момче.

Христо Кръстев – зам. Градски прокурор на София

Намерени проектили и гилзи при оглед на местопроизшествието, където е намерено тялото на убитото момче са изстреляни от пистолет, намерен в автомобила на обвиняемия.

От разследването става ясно, че жертвите 18-годишното момиче и 27-годишния мъж са били в общ кръг заедно с извършителя на убийството. Мотивите за убийството са свързани с пари.

Жертвата е поискала за сексуалното сношение 2 хил лева, той се е възмутил, афектирал се е и е реагирал с причиняване на смърт. Това младо момиче, провокирано от него са правили сексуални клипчета, които да ги качват в порно сайтове срещу определено заплащане.

Живко Коцев – зам.-главен секретар на МВР

Относно второто убийство - извършителят е имал задължение към убитото момче в размер на 10 хил. лева, за да се укрие обаче моли за допълнителни 15 хил лева. Имал е намерения да напусне пределите на страната и да се включи във военните действия между Русия и Украйна“, допълни Коцев.

И двете жертви са били запознати с биографията на извършителя, с неговото поведение и начин да припечелва пари, наясно са били от години.

Мирослав Данилов – зам.-директор на СДВР

Предстои да бъдат известени резултатите от съдебно-медицинската експертиза за това по какъв начин е извършено двойното убийство.

„Пистолетът, който е намерен е със заличени номера, той е обект на балистично изследване, ще се установи кое е лицето, което има разрешение за притежание на пистолета, самият обвиняем не е имал разрешение за огнестрелни оръжия. Самият той твърди, че е на бащата на момичето, с коеот той живее, в момента той живее с момиче и неговия баща на неговия адрес. Твърденията се, че той е бил служител на МВР, през 1991г. назначен през столичното 9-то районно управление, през 1992г. е преназначен в областна дирекция на МВР София в районно управление Ботевград и през 98 година е напуснал по собствено желание системата на МВР“, коментира зам.-главният секретар на МВР.

Пред органите на реда Бояджиев е направил пълно самопризнание и за други извършени от него деяния. През 2019г. в съучастие е извършил лека телесна повреда, а през август миналата година е обвиняем за причинена смърт по непредпазливост.

„Бил е задържан за 72 часа, внесено е искане за постоянно задържане, но съда го освобождава с мярка подписка, наблюдаващият прокурор не е протестирал съдебния акт“, обясни Коцев.

МВР освободи началника на осмо районно управление, а изп. дл. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на началника на администартивния ръководител на софийската районна прокуратура Невена Зартова.