Общество

Близки на деца, загинали в катастрофи, се разочароваха от апатията на обществото (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Семейства на деца, загинали при пътни произшествия, протестираха в центъра на София. От Народното събрание те тръгнаха на шествие към Съдебната палата, където хвърляха жълти стотинки. Родителите останаха разочаровани от това, че останаха сами на протестa - без да получат подкрепа от гражданите.

Едната година и един месец само експертизата излезе - по непредпазливост. Той си кара колата, моето дете лежи в гроба - неговото дете плаче и иска баща си, но го няма и не може нищо да се направи.

Венета Александрова, майка на син, загинал на пътя

Исканията на родителите остават непроменени:

Експертизите да бъдат с ясни, точни и конкретни срокове. Недопустимо е тройна експертиза да се чака 4 години. Друго искане - терминът "убийство по непредпазливост" да се замени с пътно убийство.

Таня Мегданова, майка, загубила сина си след пътен инцидент

В протеста този път се включиха единствено пряко засегнатите от войната по пътищата семейства. Това ги огорчи и те се отказаха да блокират Орлов мост.

Всеки си мисли, че това на него никога няма да му се случи. Боли ме от липсата на тази подкрепа.

Радка Петкова, майка на дете, загинало на пътя

Протестиращите преминаха и през Орлов мост, където обаче не затвориха движението, както се очакваше.

„Ние решихме да не спираме движението по Орлов мост и да пуснем свободно тези убийци - пияни, дрогирани джигите, които настъпват газта до край, да продължат да шофират“, коментира Петя Иванова – майка на дете, загинало на пътя.

С шествие протестиращите стигнаха до Съдебната палата, където хвърляха жълти стотинки.

"Животът на децата ни по-малко ли струват от живота на куче или котка. Поне тези присъди да има дадат, които дават за убитите животни“, каза Радка Петкова.

През последните два месеца семействата се срещнаха с ръководството на МВР, прокуратурата и депутатите от парламентарно представените партии и коалиции. Смятат разговорите за полезни, но и ще следят дали ще се изпълнят всички обсъждани с властта въпроси.